Mozaik

Gekkólábbal nyerték az idei mikrofotós világversenyt

Nikon Small World / Grigorii Timin, Michel Milinkovitch
Nikon Small World / Grigorii Timin, Michel Milinkovitch
Egy magyar tudós gombaspórákról készített felvétellel versenyzett.

Magyar kutató alkotását is kiemelték a Nikon Small Word fotóversenyen – írta a Qubit.

Negyvennyolcadik alkalommal rendezték meg a Nikon Small World nevű versenyt, amelyen a legjobb mikroszkopikus méretű felvételeket díjazzák. Az aprólékos fotókon egy másik világ tárul szemünk elé, rovarfejek, állati és növényi részletek mellett emberi szövetek részletei is tanulmányozhatók.

Nikon Small World / Murat Öztürk

A kiemelt alkotások közé idén egy magyar pályamunka is bekerült, a látványos felvétel mikroszkopikus méretű spórákat ábrázol. A fotót Pintér Csaba, a MATE keszthelyi Georgikon kampuszának növényvédelmi kutatója készítette.

Nikon Small World / Pintér Csaba

A spórák egy körtefa levelén sárgás-vöröses foltokban jelentkező, körterozsda nevű megbetegedést okozó gombától (Gymnosporangium fuscum) származnak.

A verseny fődíját Grigorii Timin, a Genfi Egyetem PhD-hallgatója nyerte, aki egy madagaszkári óriás nappaligekkó (Phelsuma grandis) embrionális lábát örökítette meg. Az egyetemistának Michel Milinkovitch evolúcióbiológus professzor segített a fotó elkészítésében.

Nikon Small World / Grigorii Timin, Michel Milinkovitch

Az alkotáson látható aprócska testrész mindössze 3 milliméteres hosszúságú. A 63-szoros nagyítású kép 300 fotó egymás mellé illesztésével körülbelül 200 gigabájtnyi adat feldolgozásával több mint két napon át készült.

Kapcsolódó
Magyar filmet is díjaztak a parányi lények versenyén
Különleges lényekről készítettek filmeket a 12. Nikon Kis Világok Mozgásban versenyen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik