Mozaik

Imádnivaló fekete ikerbárányok születtek Kardoskúton

Körös-Maros Nemzeti Park
Körös-Maros Nemzeti Park
A cigájáknál gyakori az ikerellés, esetenként hármas ikrek is előfordulnak.

Január 25-én, hajnalban megszülettek az első bárányok a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén – írták a szervezet oldalán.

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség által kidolgozott háremterv alapján tavaly szeptemberben tíz háremet alakítottak ki a két őshonos juhfaj, a cigáják és a rackák számára. Hét háremben 250 cigája anyajuh, háromban mintegy 110 racka anyajuh került.

Mindegyik hárembe egy-egy kost helyeztek el, a háremeztetés október végéig tartott.

Az ellési szezon általában február elején kezdődik, idén azonban már január 25-re virradóan megérkeztek az első cigája ikerbárányok. Kardoskúton egy cigája mama ikreknek – egy jerkének és egy kosbáránynak – adott életet.

A bárányok jellegzetes fekete színnel jönnek világra, és 3 hónapos korukra váltják le a bárányszínt a felnőtt, szürkés színezetre, csupán a fejük és a lábvégeik maradnak feketék. A friss bárányok testtömege 2,5 – 3 kilogramm körül alakul.

Ellés után az anyajuhok a bárányukkal együtt bekerülnek a fogadtatóba, később pedig az óvodába. A következő lépcső az iskola, ahová háromhetes korukban kerülnek a fiatal egyedek az anyjukkal együtt. Itt a bárányok már az anyjuktól elkülönítve is tudnak táplálkozni.

Kapcsolódó
Szupercuki kameruni ikerborjak születtek Nyírjesben
Hétvégente meg is látogathatóak az új jövevények.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik