Virágzó vidékünk

Harminc szingli gólya bandázik Kardoskúton

Körös-Maros Nemzeti Park/Palcsek István Szilárd
Körös-Maros Nemzeti Park/Palcsek István Szilárd
Kajtár gólyáknak nevezik a még nem ivarérett vagy pár nélküli, fészket nem rakó gólyákat, akik közül most egy népesebb csapat telepedett le a Fehér-tó környékén.

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó környékén tanyázik 30 példány, a madarak szinte egész nap a gyepeken és a Lófogó-ér mentén időznek – írta a nemzeti park.

Kapcsolódó
Ötödször tért vissza sérült párjához Dömösre a fehér gólya
Szofi és Macus szerelme európai viszonylatban is egyedüli.

Minden bizonnyal fiatal, még nem ivarérett, kóborló példányokról (kajtár madarakról), vagy olyan gólyákról van szó, akiknek a fészkelése sikertelen volt. A költőpárok ugyanis ebben az időszakban a fiókák etetésével vannak elfoglalva. Ez a harminc fehér gólya viszont gyakorlatilag egész nap a gyepeken tartózkodik.

A Fehér-tó környéki változatos gyepeken általában a rövidebb füvű területeket keresik, ahol könnyebben megtalálják a táplálékul szolgáló rovarokat, gyíkokat, apró emlősöket. Gyakran követik a legelő juhokat, szürkemarhákat, mert azok felzavarják a rovarokat. Ha megkezdődnek a kaszálások, valószínűleg ők is átköltöznek a lekaszált területekre, ahol könnyebben hozzáférnek majd a táplálékhoz.

A gólyacsapat a nyár derekán minden bizonnyal népesebb lesz, mert addigra már az idei fiókák is szárnyra kelnek.

Kapcsolódó
40 gólyát engedtek szabadon a Hortobágyon
A gólyák mellett több madárfaj gyógyult egyedeit is visszaengedték a természetbe.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik