Mozaik

Mesterséges intelligencia prédikált a dömösi 1000 Éves Templomban

Facebook/1000 Éves Templom - Isten a fák közt
Facebook/1000 Éves Templom - Isten a fák közt

A mesterséges intelligencia lassan egyre jobban átszövi mindennapjainkat, de azért akadnak olyan területek, ahol biztos nem számítanánk a felbukkanására. Ilyen hely egy templom és az oltárnál tartott istentisztelet. 2023. február 12-én Dömösön ez a tabu is megdőlt.

Egy igencsak innovatív „határátlépés” történt a Dunakanyarban, ahol az 1000 Éves Templom lelkésze, rövid ismerkedést követően, megkérte az OpenAI mesterséges intelligencia kutató laboratórium által fejlesztett legújabb gépi modellt, hogy írja meg helyette a vasárnapi prédikációt, amit ő felolvashat a híveknek az istentiszteleten – számolt be a hírről weboldalán az ökumenikus felekezet.

Az igehirdetés központi szála pedig az volt, hogy Isten üzenetének bárki lehet a közvetítője, aminek a gépi testvér a legmagasabb szinten meg is felelt, olyannyira, hogy még egy saját imádságot is írt a szertartás végére

– írták.

Bár a dömösi ökumenikus templom híres az újszerű megközelítésekről, a mesterséges intelligencia által írt prédikációkból mégsem lesz rendszer vasárnaponként.

A kísérlet különleges és talán kicsit ijesztő tapasztalatot jelent arra nézve, hogy szinte nincs olyan területe az életnek, ahol a gép ne válthatná ki az ember szolgálatát.

És íme az ország első istentiszteleten elhangzott gép által írt imája:

„Istenünk, kérünk, hogy adj erőt és bátorságot nekünk, hogy közvetítsük a te üzenetedet. Add, hogy a te akaratod szerint járjunk, és hogy szívből szolgáljunk téged. Inspirálj minket, hogy másokat is rávezessünk a te utadra. Adj nekünk békességet és biztonságot, hogy ne féljünk a te üzeneteidnek közvetítésétől. Kérünk, hogy mindig ott legyél velünk, és hogy segíts bennünket a nehézségek során. Áldd meg a Te áldásoddal az üzeneteidnek közvetítését, és vezess minket a Te irányodban. Ámen.”

A teljes mesterséges intelligencia által írt prédikációt ide kattintva tudják elolvasni!

(A nyitóképen a dömösi 1000 Éves Templom látható)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik