Mozaik

Elkapták a Dömösről elszökött gólyát

facebook/BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont
facebook/BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont
Visszakerült a röpdébe társai közé.

Mint azt megírtuk, február 20-án reggel a dömösi BirdMania – Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpontban telelő fiatal gólyák valahogy kinyitották a röpdéjük ajtaját, majd 8 óra körül az egyik kiment, s elrepült a vakvilágba.

A “szökevény” az a Luca nevű madár volt, melyet a mentőközpontot működtető Márton András és csapata korábban három alkalommal mentett meg.

Az ismert dömösi madármentő a nyilvánossághoz fordult segítségért, kérve, hogy jelezzék neki, ha magányos gólyát látnak a környéken, azaz a Dunakanyarban.

Márton András ma, február 23-án délelőtt örömhírrel kereste meg szerkesztőségünket.

Ma, csütörtökön reggel 3/4 kilenc körül sikerült kajával a közelembe csalni, majd elkapni, úgyhogy hazakerült a szökevény.

Mint a madármentő mesélte, szerdán este már majdnem sikerült a befogása: egy lépés hiányzott, hogy elég közel menjen hozzá, de egy kutyasétáltatótól megijedt, felszállt a közeli emlékműre, ahonnan nem jött le, ott töltötte az éjszakát.

Reggel is ott volt, aztán repkedett egy nagyot, majd visszaszállt a keresztre. Innen csaltuk le kajával. Míg én enni adtam neki, feleségem ügyesen megfogta. Most végre gyomorgörcs nélkül eszünk, s majd alszunk. Három teljes napunk ráment, és az alvás se nagyon ment. Most megnyugodtunk

– mondta a madármentő.

De miért kellett befogni? – merülhet fel a laikusokban a kérdés.

Mert rutintalan, nincs gyakorlata a természetes kajaszerzésben. Hiába repül jól, a hétvégére már fagy lesz, eső, a jövő hétvégére pedig havazást is jósolnak. Jobb neki itt bent

– tájékoztatott Márton András, hozzátéve, hogy köszönik mindenkinek a lelki és anyagi támogatást, a sok megosztást, a feléjük áradó szeretetet és aggódást.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik