Mozaik

Nem lesz tojáshiány húsvétkor

pixabay.com
pixabay.com
Szezonális drágulásra sem kell számítani.

A tojás alapélelmiszer, mindig minden háztartásban ott a helye, húsvét közeledtével azonban még a szokásosnál is nagyobb rá a kereslet, írja az infostart.hu.

Hiányra semmiképpen sem számíthatunk a tojásból, de azért azt javasoljuk mindenkinek, hogy ne hagyja az utolsó időpontra a tojásvásárlást húsvét előtt

– mondta el az InfoRádiónak Pákozd Gergely, a Tojásszövetség elnöke. Késői vásárlás esetén ugyanis esetleg előfordulhat, hogy a vevő üres polcokkal találkozik.

A magyar tojástermelés önmagában nem elégíti ki a hazai fogyasztói igényeket, becslések szerint átlagosan nagyjából 20 százalék importra szorul az ország, ám a kiemelt időszakokban, mint a karácsony és a húsvét, kicsit többre. Ez az import, akárcsak Európa több más országa esetében is, Ukrajnából érkezik. A vámmentes ukrán importról szóló uniós megállapodást idén áprilisban vizsgálják felül.

pixabay.com

Az árstop miatt szezonális drágulásra most húsvétkor nem kell számítani, viszont a tojásárak tavalyhoz képest nagyon magasak. Pákozd Gergely szerint a tojásfogyasztás ciklikusságának megfelelően a két fő szezonban van áremelkedés is, amit viszont most a fogyasztók az árstop miatt nem fognak érzékelni. Ugyanakkor a nyári szezonban visszaesik a fogyasztás, és jellemzően lefelé mozognak az árak.

Mivel a jelenlegi tervek szerint a húsvét után még mindig élni fog az árstop, nehéz megjósolni, nyárra miként alakul a tojás ára.

Nagy valószínűséggel a kivezetéskor lesz valamilyen keresletnövekedés, ami esetleg az árak esetleges csökkenését megállíthatja

– jelentette ki Pákozd Gergely.

Kapcsolódó
Szerencsétlenség vagy gyermekáldás? Babonák a tojással kapcsolatban
A hiedelmek szerint sok mindent köszönhetünk a tojásnak, de akár balszerencsét, rontást is hozhat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik