Mozaik

Visszatértek Afrikából az első szalakóták az Alföldre

Wikipédia / Zeynel Cebeci
Wikipédia / Zeynel Cebeci
Tavaly a Cserebökényi-pusztákon 180 pár szalakóta költött.

Április végén visszatértek telelésükből a szalakóták első példányai Cserebökénybe -írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

Az utóbbi három évben szinte az összes kihelyezett mesterséges odút elfoglalták a szalakóták. A megerősödött állomány nemcsak a nyitott vércseládákban költött, hanem több esetben tanyák, hodályok alkalmi réseit használták fiókanevelésre.

A szalakóták a fehér gólyákhoz hasonlóan a telet Afrikában töltik. A színpompás madarak tavaszi visszatérésük után azonnal elfoglalják költőhelyeiket.

Körös-Maros Nemzeti Park

A szalakóták (Coracias garrulus) természetes körülmények között öreg fák odvaiban, fekete harkály és zöld küllő által vájt odvakban költenek. Ám az öreg, odvas fák eltűnése miatt a szakembereknek kihelyezett, mesterséges költőládákkal kell segíteni a költést.

A Cserebökényi-puszták Különleges Madárvédelmi Terület térségében a természetvédők mintegy kétszáz „D” típusú odút üzemeltetnek. 

A szalakóta május vége és június vége között, évente egyszer költ, fészekalja 4-5 fehér színű tojásból áll. A fiókák 18-19 nap elteltével kelnek ki, majd a fiatalok 28-29 nap után kirepülnek.

A színpompás madarak elsősorban nagyobb testű bogarakat, egyenesszárnyúakat fogyasztanak, de rágcsálókat, siklókat, gyíkokat és kétéltűeket is zsákmányolnak. A szalakóta védett, egy-egy példány természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

Kapcsolódó
Összetojás: kilenc fiókát nevelt fel Cserebökényben egy szalakótapár
Egyszer volt hasonlóra példa eddig Magyarország ezt megelőzően.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik