Mozaik

Megérkezett Afrikából az egyetlen magyar jeladós szalakóta

wikimedia commons
wikimedia commons
Ötödször tette meg oda-vissza a 16 ezer kilométeres utat.

Az elmúlt években több szalakótát láttak el jeladóval, ám számuk egy példányra csökkent. Az eltűnt madarak sorsáról nincs információ, viszont az egyetlen jeladós magyar szalakóta, immár ötödször tette meg az apaji költőhelye és az Afrika déli része közötti hatalmas távolságot.

Kapcsolódó

Az Eleven névre keresztelt madár az egyetlen olyan szalakóta, amely az öt éve felhelyezett jeladójának köszönhetően folyamatosan értékes adatokkal látja el a faj védelmével és vonulásával foglalkozó szakembereket.

A „rekorder” madár ismét sikeresen tette meg a három kontinenst érintő tavaszi vándorútját, miközben nemcsak az elektromos áramütés jelentette veszélyt kerülte el, de áthaladt a madárvadászat szempontjából különösen veszélyes Mediterráneumon is és június 7-én megérkezett magyarországi költőhelyére.

google maps

Eleven ezúttal később érkezett mint tavaly, hiszen 2020-ban már május 18-án elfoglalta fészkelőhelyét.

Amit a szalakótákról tudni érdemes

E madarak picinyek, testsúlyuk átlagosan 130-180 gramm között mozog. A szalakóták évente mindössze négy hónapot töltenek Európában, idejük nagyobb részét a tavaszi és őszi vonulás, illetve az afrikai telelés teszi ki. A hosszú, évente oda-vissza akár több tízezer kilométeres út során sok nehézséget kell leküzdeniük. Az illegális vadászat, a pihenő- és telelőhelyek leromlása, a táplálékhiány, a klímaváltozás rengeteg madár pusztulását okozza. A vonulási útvonalak pontosabb ismerete segítheti a különböző veszélyeztető tényezők csökkentését, az ismert pihenő- és telelőhelyek védelmét.

Magyarországon a szalakóta fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

Kapcsolódó
Elfoglalták költőhelyeiket az Afrikából visszatért szalakóták
A Körös-Maros Nemzeti Parkban költésre készülnek a telelőhelyükről visszaérkezett madarak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik