Mozaik

Misztikus szuperholdkeltét fotóztak Mártélyon

Facebook / Dél-Alföld meteorológia
Facebook / Dél-Alföld meteorológia
A jó szemű természetfotós két helyről is megkattintotta a látványt.

Mesés fotót posztolt a Facebookon a Dél-Alföld meteorológia.

Bodrogi Attila többször is szerepelt már oldalunkon, a közelmúltban ismét csodás látványt kapott lencsevégre az amatőr meteorológus. Egyszer zivatarcellát fotóz, máskor baracfák sziromtengeréből tudósít, most éppen a ritkán látható szuperhold ragadta meg Attila fantáziáját.

Szuperhold idején a mintegy 357 ezer kilométer távolságra lévő Hold 10 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek látszik, mint egy “szokványos telihold”.

A látványos jelenséget az okozza, hogy a Hold és a Föld távolsága változó, mivel a Hold Föld körüli pályája nem kör, hanem ellipszis alakú. Szuperhold idején a Hold a Földhöz legközelebb esik, egyidőben a teliholddal.

Facebook / Dél-Alföld meteorológia

Meg lehet nézni előre, hogy bizonyos helyről, meghatározott időpontban milyen állásban látható majd az égitest. Előre felkészültem. Fél 10 után néhány perccel exponáltam, drónnal készült a felvétel. Abban nem voltam biztos, sikerült-e jól megkomponálni a képet, de hála istennek sikerült. Szándékosan úgy fotóztam, hogy az előtérben a víz is látszódjon, valamint a holtág a díszkivilágítással

– mesélte a természetbarát a Sokszínű vidéknek.

Alaposabban szemügyre véve a felvételt, a távolban Hódmezővásárhely fényei is felsejlenek a szuperhold alatt.

Facebook / Dél-Alföld meteorológia

Bodrogi Attila azt is elárulta, részben a szerencsének köszönhető a felvétel, hiszen akkor még nem zavarták felhők a látványt, csak késő éjjel borult be az égbolt.

Attila egy másik fotót is készített aznap éjjel, ami szintén lebilincselő látványt nyújt, a mártélyi vasútállomáson rögzítette.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik