Mozaik

Minden, amit az avokádóról tudni érdemes

pixabay.com
pixabay.com
Nem ok nélkül állítják az avokádóról, hogy superfood. Számtalan jótékony hatása miatt érdemes bevezetni az étrendünkbe – mindenképp megéri.

Az avokádó a babérfélék családjába tartozó, örökzöld fa. A 18. század vége óta a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik. A meleg égövi országokon kívül az avokádó piaci termékként csak néhány évtized óta népszerű. Mára azonban már nem egyszerűen étel, hanem szuperétel. Ennek ellenére sok olyan dolog van, amit az emberek nem tudnak az avokádóról, mint gyümölcsről és általában mint élelmiszerről.

Ismerjük meg most jobban ezt a remek gyümölcsöt:

Az avokádó, amit aligátorkörtének is neveznek, körte alakú vagy gömbölyded gyümölcs. Hossza akár 30 centiméter is lehet, szélessége 15 centi. A héja zöld, vörösesbarna vagy feketés, fényes, sima, ráncos vagy érdes felületű. Húsa világoszöld, fehér vagy sárgás terméshús, állaga olyan, mint a vaj. Szagtalan, gyengén dióízű.

pixabay.com

Néhány érdekes tény az avokádóról

A gyümölcsök párosával csüngnek a fán, ezért aztékul ahuacatl, azaz ’herefa’ a neve, innen az avokádó név. A Lauraceae babérfélék családjának egyedüli ehető gyümölcse.

Az avokádó Közép-Amerikában honos; a régészek találtak róla 7000 évvel ezelőtti feljegyzéseket, tehát a gyümölcsöt már i. e. 5000 évvel fogyasztották.

A legtöbb avokádó Mexikóból származik.

Az avokádó akár 400 évig is élhet, és hatalmas méretűre, 19-21 méter magasra is megnőhet.

A gyümölcs 73%-a víz. A zsírok 15%-át teszik ki, a szénhidrátok, amelyek többnyire rostok, 8,5%, míg a fehérjék 2%-ot tesznek ki benne.

pixabay.com

Az avokádóban lévő kalóriák 77%-a zsírból származik . Ez az egyik legmagasabb zsírtartalmú növény a bolygón.

Az avokádó káliumtartalmában felülmúlja a banánt. A banán leginkább a gyümölcsök káliumkirályaként volt ismert, de csak 487 mg ásványi anyagot tartalmaz, míg az avokádó darabonként 975 mg-ot.

Általában minél érettebb egy avokádó, annál sötétebb lesz a héja. Az élénkzöld héj vonzónak tűnhet, de a sötétebb barna annak a jele, hogy az avokádó megérett, és étkezésre alkalmas.

Az avokádó egyik leghíresebb felhasználási módja a mexikói guacamole. Ez az étel pürésített avokádóhús, chilipor, citromlé, darált fokhagyma, hagymalé/por, só és bors keveréke. Az összetevők variációi között szerepelhet majonéz is. Népszerű mártogatós.

pixabay.com

Tovább is van…

Az avokádónak nem csak a húsa használható, a héját és a magját sem kell kidobni, mert ezeket felforralva meglepő és finom rózsaszín árnyalatot hozhatunk létre.

Az avokádóval nem csak a pirítóst, hanem az arcunkat is kenhetjük, mivel bőrhidratálóként és bőrfiatalítóként ismert, és még a leégésre is hatásos.

Az avokádó magját elültetve szobanövényt nevelhetünk, ami bár gyümölcsöt nem hoz, nagyon szép szobanövény lesz az otthonunkban.

Azért, hogy az avokádó gyorsabban érjen, nem kell mást tenned, mint beletenni papírzacskóba egy érett banánnal. A banán által kibocsátott etiléngáz miatt gyorsabban érik az avokádó.

Az avokádó mérgező a lovak számára. A gyümölcsben található perzintartalom légzési nehézséget okozhat a lovakban, ami szívelégtelenséghez és halálhoz vezethet. A héj a kutyák és macskák számára is ártalmas.

pixabay.com

Az avokádó egészségügyi előnyei

Az avokádó csökkenti a koleszterinszintet
A koleszterinszint csökkentésének gyógyszermentes módjai közül valószínűleg az avokádó fogyasztása a legfinomabb.

A gyümölcs gazdag növényi szterolokban, olyan vegyületekben, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a koleszterinszintet azáltal, hogy megakadályozzák annak véráramba való felszívódását. Tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, beleértve az E-vitamint, magnéziumot, C-vitamint, folsavat és cinket. Az avokádó egyik egészségügyi előnye, hogy több káliumot tartalmaz, mint a banán, a kálium pedig pozitívan hat a vérkeringési zavarokra.

Csökkenti a szívbetegség kockázatát
A szívbetegség kockázatának csökkentése olykor nem is olyan nehéz. Tanulmányok kimutatták, hogy a telített zsírok telítetlen zsírokkal való helyettesítése – ami az avokádó egyik legismertebb jótékony hatása – jobban csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, mint pusztán az általános zsírbevitel csökkentése. Az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag mediterrán étrend hatékonyan megelőzte a metabolikus szindrómát, azaz kisebb lett a stroke vagy a koszorúér-betegség valószínűsége.

pixabay.com

Az avokádó csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
Az egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokról kimutatták, hogy a szervezet jobban felszívja a rákellenes antioxidánsokat, például a likopint (a paradicsomban is megtalálható) és a béta-karotint (sárgarépában és édesburgonyában is van). Karotinoid- és egyszeresen telítetlen zsírtartalma összefüggésbe hozható a rák csökkentésével. A gyümölcs glutationt is tartalmaz, egy antioxidánst, amely védi a sejteket a rákkal és a szabad gyökök veszélyes hatásaival szemben.

Az avokádó jó a szem egészségének megőrzésében
Lutein tartalma erős antioxidáns, amely képes megvédeni a szemet a nagy energiájú fényhullámoktól.

Az avokádó stabilan tartja a vércukorszintet
Adjunk avokádókrémet a szendvicsünkhöz – amellett, hogy finomabbá teszi, az avokádó számos egészségügyi előnyét is élvezhetjük, amelyek közül az egyik a vércukorszint stabilan tartása. Zsírja (25-30 gramm avokádónként) lelassítja az emésztést és oldható rostjai a vércukorszint stabilizálásában is segítenek. Mivel a zsír nincs hatással a vércukorszintre, az avokádó nagyszerű kiegészítője az alacsony GL-tartalmú étrendnek, ha mértékkel fogyasztjuk.

Az avokádó javítja az emésztést
A gyümölcsben lévő rostok nemcsak a vércukorszintet stabilizálják, hanem az avokádó egyik egészségügyi előnye, hogy javítja az emésztést is. A rost segít megváltoztatni a baktériumok egyensúlyát a bélben, növeli az egészséges baktériumok számát, miközben csökkenti az egészségtelen baktériumokét, amelyek bizonyos emésztési rendellenességek okozói.

pixabay.com

Az avokádó javítja a kognitív funkciókat
A zsírsavak kulcsfontosságúak az egészséges központi idegrendszer, a reproduktív rendszer és a kognitív folyamatok fenntartásában. Mivel a zsírsavak az avokádó egyik legjelentősebb előnye, ezért az avokádó nagyon jó agyi táplálék. Ezek a savak segítik a hormonok egyensúlyát, ami közvetlen hatással van a hangulatra.

Az avokádó tökéletes étel a bőrnek és a hajnak
Néhány ápolási szokás tönkreteheti a hajat, ám ha avokádóval hidratáljuk, a gyümölcs erősebbé teszi a hajszálakat azáltal, hogy fehérjével tölti fel őket. A bőrre is kiváló hatással van. Csökkenti a gyulladást és hála az erős antioxidánsoknak, a kollagén is újjáépül a bőrben, és a szabadgyökök által okozott sejtkárosodások helyreállnak. Az öregedés jelei és az UV-sugárzás hatásai ellen is véd az avokádó.

Nem ok nélkül állítják az avokádóról, hogy superfood. Számtalan jótékony hatása miatt érdemes bevezetni az étrendünkbe- mindenképp megéri.

Kapcsolódó
Így lesz villámgyorsan puha az éretlen avokádó
Ha megkívánjuk az avokádókrémet és csak kemény avokádót találunk a boltban, akkor jó pár napot, akár egy hetet is várnunk kell, amíg a kedvencünket ehetjük.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik