Mozaik

Hórihorgas bogáncsféle virágzik a Hortobágyon

Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park / Lisztes Anna
Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park / Lisztes Anna
Magasan hordja a "fejét".

Védett, endemikus faj virágzik ezekben a hetekben a szikeseken – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A kisfészkű aszat (Cirsium brachycephalum) a szomszédos országok kivételével kizárólag hazánk területén van jelen, Pannon-endemikus flóraelem. A fajra jellemző meglehetősen nagy fluktuációnak köszönhetően egyedszáma évről évre szélsőségesen változhat.

A látványos bogáncsfélének Magyarországon nagyszámú stabil állománya él, a Duna–Tisza közén és a Tiszántúl északi felében gyakori.

A kisfészkű aszat a gyepek nedvesebb részeinek lakója, virágzáskor akár a 2,5 méteres magasságot is elérheti, ezért állományai messziről könnyen észrevehetőek.

Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park / Lisztes Anna

A védett bogáncsfélét elsősorban termőhelyeinek megszűnése (beszántás, becserjésedés), illetve szárazodása veszélyezteti. Az élőhelyéül szolgáló gyepes területeken a növényt a túllegeltetés, az égetés, a magasabb vízborítás, és a többszöri, rossz időszakban történő kaszálás csak időszakosan szorítja vissza.

A kisfészkű aszat endemikus és Natura2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj, a bár az állománya stabil, a víz hatása alatt álló élőhelyek megóvása a faj fennmaradása érdekében a természetvédelem feladata.

A növény Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5000 forint.

Kapcsolódó
Kiéhezett pollinátorok csemegéznek a hortobágyi vadvirágokon
Virágzik a védett tavaszi hérics a Hortobágyon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik