Mozaik

Koromsötét gyászlepkékre bukkantak a Kis-Sárréten

Pixabay
Pixabay
Különös hangzású nevüket színezetüknek köszönhetik.

Két gyászlepkét figyeltek meg Kisvátyonban – írta a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

Gyakran felröppennek a hírek Magyarországon ritkán látható lepkékről. A gyászlepke (Nymphalis antiopa) egy rendkívül látványos, védett lepkefaj, amely elsősorban a hegy- és dombvidékeken terjedt el hazánkban.

A tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjába tartozó, nappali aktivitású faj nevét a hazai nappali lepkék között egyedi, sötét színezete miatt kapta. A fajnak vannak adatai a Körös-Maros Nemzeti Parkból is, de az alföldi szaporodását még nem sikerült bizonyítani.

Gór Ádám / izeltlabuak.hu,

A gyászlepkék fő szaporodási ideje június-július, s mivel rendkívül jó röpképességűek, olyan helyeken is feltűnnek, ahol egyébként nem szaporodnak.

A gyászlepkék fekete színű hernyói elsősorban a fűz-, a nyír-, és a szilfákon találhatók, de a természetvédők ilyen hernyókat a Kis-Sárréten eddig még nem azonosítottak.

A gyászlepke felismerése könnyű, más lepkefajjal nem téveszthető össze. Szárnya végén húzódó, kezdetben vajszínű, halványsárga csíkja az áttelelt példányoknál fehér színűre változik, ez biztos ismertetőjegyük. Lepkeként telelnek át, s fő rajzásuk éppen arra az időszakra esik, amikor a két példányt sikerült megfigyelni Kisvátyonban.

A hegyvidékeken túrázó természetjárók a patakok mentén, erdei utakon, jó eséllyel találkozhatnak a szépséges gyászlepkékkel.

A gyászlepke védett faj, eszmei értéke 50 000 forint.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik