Mozaik

Huszártalálkozót rendeznek Nyíregyházán

Sortűz, lovas díszmenet és bemutatók is szerepelnek a programok között.

Ismét huszártalálkozót rendeznek Nyíregyházán. Az országos szinten is egyedülálló programot először 1991-ben, akkor még több mint félezer huszár részvételével szervezték meg. A rendezvény augusztus 26-ai megnyitóját díszsortűz, gyalogos és lovas díszmenet követi, majd a Sóstói Múzeumfaluban folytatódnak a programok – közölték Nyíregyháza honlapján.

Félszáz hagyományőrző huszárt várnak az ország minden pontjáról Nyíregyházára. Az ünnepélyes megnyitót követő gyalogos és lovas díszmenet után déltől a Sóstói Múzeumfaluban folytatódik a program többek között bemutatókkal, huszárgenerációk találkozójával és vívásoktatással.

Délelőtt tíz órától kezdődik a megnyitó ünnepség, ezt hagyományosan mindig a magyar huszár szobornál tartjuk, az Országzászló téren. Itt elhangzanak majd a megnyitó beszédek és Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter úr köszöntője, hálát adnak és imát mondanak a hősökért az egyházak képviselői. Elhelyezzük a magyar huszár emlékére, tiszteletére a koszorúinkat, majd lezajlik a hagyományos díszmenet, amelynek van egy gyalogos része, ahol a helyi területvédelmi ezred díszszakasza csapatzászlóval vonul el a szobor előtt, majd pedig következik a nagy látványosság, közel negyven lovas fog díszmenetben felvonulni. Ezt követően a zenekar levonulásával a központi ünnepség véget ér. Ezután a Sóstói Múzeumfaluba várjuk a vendégeket, ahol délben megnyitjuk a honvédelmi családi napot, amit főként a Nyíregyházán és Nyírtelken szolgáló katonák és családjaik számára szerveztünk

– mondta Dr. Bene János címzetes múzeumigazgató, a Magyar Huszár Alapítvány titkára.

Az immár 18. alkalommal megrendezett eseményen azokat várják, akik a már hungarikummá vált magyar huszárok múltja és hőstettei iránt érdeklődnek és akiknek szívügye, hogy megőrizzék az emléküket.

A szombaton kezdődő rendezvényen a huszárok mellett a Magyar Honvédség katonái, tűzoltók, rendőrök is bemutatókkal készülnek, hogy maradandó élményt nyújtsanak a találkozón résztvevők számára – minden korosztályra gondolva.

Kapcsolódó
Látogatóközpont épül Miskahuszár szobra mellé
A terveket jegyző DEKON építész iroda fő inspirációját a huszárok zászlóinak szélén futó, jellegzetes háromszög alak jelentette.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik