Mozaik

Elbűvölő fotókon a mérgező kutyadöglesztőfű

Czímer Mihály
Czímer Mihály
Bár meseszép, erősen mérgező.

Czímer Mihály ismét nagyszerű fotókat posztolt.

A Pomázon élő nyugdíjas természetbarátról nem első alkalommal írunk, korábban lefotózta kertjében a fecskefarkú pillangó átalakulását.

Megkeresésünkre a természetfotós elárulta, hogy a legújabb fotói Pomáz határában az Alcsevicai réten készültek.

A Natura 2000-es besorolású rét alsóbb részén látható a szemet gyönyörködtető virágmező. Czímer úrtól több fotót is kaptunk a témáról, ezeket kötöttük egy őszi csokorba a képgalériában.

Galéria

Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) augusztus és október között virágzik. A lándzsa alakú levelei között bújnak meg az előző évi virágokból fejlődő toktermések, melyek tavasszal törnek a felszín fölé. Nyárra a levele és a termése is elszárad. Az évelő növény levelei által tavasszal termelt tápanyagok a föld alatti hagymagumóban raktározódnak el, ebből fejlődik – általában kora ősszel – a szabad lepellevelek alkotta virág.

Pomázon az Alcsevicai réten két területen is láthatók a virágok. Érdekesség, hogy a növénynek tavasszal (nagyjából 20 centis) zöld levele van, ami “eltűnik” őszre. A rét kaszálása után – szeptember környékén – bújnak elő a virágok. Időnként előfordul, hogy szinte ellepi a réti fű, főleg ha kicsit korábban lekaszálták

– mondta a természetfotós a Sokszínű vidéknek.

Az őszi kikerics Magyarországon leginkább a hegyi rétek, és dombvidéki kaszálók gyakori virága, emellett az Alföld láprétjein is jól érzi magát. Az egyik legmérgezőbb hazai vadon termő növényünk, hagymája sok méreganyagot, colchicint tartalmaz. A kutyadöglesztőfű néven is ismert, színpompás növényt a legelésző állatok nagy ívben elkerülik.

A cikk fotóit Czímer Mihály készítette.

Kapcsolódó
Virágzik hazánk egyik legmérgezőbb növénye, az őszi kikerics
Nem véletlen, hogy népi nevei között a közismert őszike mellett a kutyadöglesztőfű is szerepel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik