Mozaik

Különleges szer a mézelő méhek pusztulását okozó betegség ellen

pixabay
pixabay
A szer hatásosságát terepi kísérletben is bizonyították.

Újabb sikeres kutatás-fejlesztési projektjét zárta az Enviroinvest Környezetvédelmi és Biotechnológiai Zrt. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával megvalósított projekt során egy, a mézelő méhek pusztulását okozó betegség ellen fejlesztettek környezetbarát készítményt, tette közzé a hírt honlapján a Pécsma.

A 173,5 millió forintos projekt során egy a méheket sújtó bakteriális megbetegedés, a nyúlós költésrothadás elleni szert fejlesztettek ki. A kórt egy baktérium okozza, amely hazánkban karanténkórokozó, a fertőzött kaptárok kötelező felégetése pedig súlyos anyagi károkat okoz a méhészeknek

– tájékoztatta a lapot a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt.

A szer hatásosságát terepi kísérletben is bizonyították. A most létrehozott komplex baktériumellenes szer a bioméhészetekben is alkalmazható.

pixabay

A nyúlós költésrothadás a mézelő méhek fiasításának már az ókorban is ismert, világszerte elterjedt, nagy károkat okozó, fertőző betegsége, amely Magyarországon bejelentési kötelezettség alá tartozik. Többféle elnevezése is ismert, mint például gyászos költésrothadás, ragadós költésrothadás, költésvész, költéspestis, amerikai költésrothadás. A betegség évszaktól függetlenül bármikor felléphet, amikor van fiasítás.

Kapcsolódó
Elkezdték a teleltetést a méhészek
Lassan visszavonulnak kaptárjaikba a háziméhek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik