Tök-kisokos: hámozni, nem hámozni vagy tilos megenni?

Nem minden tök ehető!

Az ősz egyértelműen a sütőtök szezonja, sütjük, főzzük, kávéban isszuk. Illetve van, amit faragunk vagy úgy, ahogy van, díszként alkalmazzuk. Fontos tudni, hogy nem mindegyik ehető, illetve az ehetők közül sem egyformán fogyasztható minden része – ezeket foglalta össze az Agroinform.

Ehető héjú

Van olyan tök, aminek olyan vékony a héja, hogy meg sem kell hámozni, mert olyan zsenge. Ilyen a Hokkaido tök, ezt akár nyersen is lehet fogyasztani.

Ehető-hámozandó héjú

Egyes közepesen kemény héjú tökök zsenge korukban a héjukkal együtt fogyaszthatók, ám idősebb példányoknál már célszerű meghámozni őket. Ilyen a kanadai sütőtök és a pézsmatök.

Hámozandó héjú

A vastag héjú tököket egyértelműen meg kell hámozni, ilyen például a püspöksapka tök, az óriástök és a spagettitök.

Nem ehető tökök

A legtöbb sütőtök és tök fogyasztható, de vannak kifejezetten dísztökként termesztettek, melyek a mérgező keserűanyagok közül a cucurbitacint tartalmazzák, amely hasfájást és hányingert okozhat. Tehát a dísztököket, a faragásra használt tököt semmiképpen se együk meg.

Kapcsolódó
3 ínycsiklandó sütőtökös recept a levestől a desszertig
Az őszi-téli szezonban kihagyhatatlan csemege a sütőtök.