Mozaik

Ezért ne adjunk nyers húst a kutyának

pixabay
pixabay

A Bristoli Egyetem kutatói 600 egészséges, kedvtelésből tartott kutyán végeztek vizsgálatokat és most már tudományosan is alátámasztják, hogy a kutyák nyers hússal történő etetése növeli az E. coli kiválasztásának kockázatát, amelyet egy széles körben használt antibiotikum sem tud elpusztítani – írta meg a Magyar Mezőgazdaság.

Az E. coli ételmérgezést okozhat és a húgyúti, illetve véráramfertőzések gyakori felelőse. A hőkezelés elpusztítja a baktériumokat, és a jó kézhigiénia csökkenti annak a közvetlen kockázatát, hogy ezeket a veszélyes kórokozókat lenyeljük.

A kutatók arra kérték a tulajdonosokat, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amely részletesen ismertette a kutya étrendjét, környezetét és hogy kezelték-e antibiotikumokkal. A mikrobiológiai adatok és a felmérés elemzéséből pedig az derült ki, hogy a nyers hússal történő etetés volt az egyetlen jelentős kockázati tényező, amely a rezisztens baktériumok ürülékbe történő kiválasztásához kapcsolódik.

A beszámolót más publikált tanulmányok is alátámasztják, amelyek összefüggést mutatnak be a nyers hús és a rezisztens E. coli kiválasztása között.

A nyers hús – akár főzés utáni emberi fogyasztásra szánják, akár nyers kutyaeledelként adják el – valószínűleg fertőzött antibiotikum-rezisztens E. coli- val

– mondta Matthew Avison, a kutatás vezetője.

A kutyatulajdonosok úgy csökkentheti a kockázatot, hogy áttérnek a nem nyers hússal való etetésre, vagy jó minőségű nyers húst vesznek, amit meg lehet főzni. A legtöbb kutyák számára értékesített nyers élelmiszer ugyanis nem főzhető minőségű, sőt, hőkezelésük súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet a kutyák számára

– nyilatkozta dr. Jordab Sealey, a vizsgálat másik résztvevője.

Avison professzor szerint az antimikrobiális rezisztenciával kialakuló válság kezelése érdekében ösztönözni kellene a nyers kutyaeledellel foglalkozó vállalatokat, hogy csak olyan gazdaságokból szerezzék be az alapanyagot, amelyeknek megfelelő az antibiotikum-használata, és teszteljék a húst rezisztens baktériumok jelenlétére. Emellett véleménye szerint szigorúbb határértékeket kell meghatározni a megengedett baktériumok számára a nem hőkezelhető húsáruban.

Kapcsolódó
Kutyatartó mesterkurzust indít az Állatorvostudományi Egyetem
A legmagasabb szintű tudás elsajátítására van lehetőség a kutyatartással kapcsolatban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik