Mozaik

Ma éjszaka hullócsillagok százait láthatjuk az égen

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
Az éjfél körüli időszakban óránként akár 100 meteort is láthatunk derült időben, sötét égen.

Az első téli hónap újabb égi “csodával” örvendezteti meg a csillagászat iránt érdeklődőket. Érkezik az év leglátványosabbnak és legszaporábbnak mondott meteorraja, a Geminidák, mely azon kevés meteorrajok közé tartozik, amik a kora esti óráktól élvezhető égi színjátékot produkál, írja a National Geographic Magyarország.

A raj már aktív, akár már este 6-tól is érdemes lehet figyelni az égboltot, bármelyik éjjel láthatunk ehhez tartozó meteorokat.

A csúcs december 14-én lesz.

A raj maximumát erre az éjszakára várják az előrejelzések. Az éjfél körüli időszakban akár óránként 120 meteort is láthatunk derült időben, sötét égen.

Akinek megfelelő észlelőhelye van – ahol néha kicsit meg tud melegedni – érdemes lehet akár az egész éjszakát kinn tölteni.

A Geminidák nem egy üstökösből, hanem a különleges (3200) Phaethon kisbolygóból eredő porszemcsék ajándékai. A kisbolygó, máig sem tökéletesen értett okból, napközelsége idején üstökös jellegű aktivitást mutat, és felszínéről porszemcsék szabadulnak ki, amik aztán a pályája mentén szétszóródnak. Földünk december első felében találkozik e porral, a karácsonyig terjedő időszakban láthatjuk e raj meteorjait.

A raj radiánsa az Ikrek csillagképben van, de az égen bárhol felbukkanhatnak a meteorok, igyekezzünk a zavaró fényektől leginkább mentes égrészt választani a meteorleséshez. Mint minden meteorraj esetében, itt is fontos, hogy lehetőleg fényszennyezéstől távoli, sötét égen kövessük az eseményeket. Az idei maximum idején szerencsére a holdfény nem fogja zavarni a megfigyelést.

Kapcsolódó
Lefotózta a meteorrajt és az égen száguldó tűzgömböt
Legyen Napfolt, villám vagy éppen halojelenség, mindig pazar felvételeket készít.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik