Mozaik

Hol francia, hol spanyol fennhatóság alá tartozik a Fácán-sziget

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Félévente gazdát cserél a terület, mától a spanyoloké.

Egyszerre több országhoz is tartozik, illetve félévente gazdát cserél a tőlük nem is olyan messze található Fácán-sziget.

Mi az a kondomínium?

A Fácán-sziget (vagy Fácánok szigete, spanyolul: Isla de los Faisanes, franciául: Île des Faisans) a világ legrégebb óta fennálló és egyben legkisebb területű kondomíniuma, vagyis olyan területe, amely egyszerre több országhoz is tartozik. Ez a lakatlan sziget a Spanyolország és Franciaország határát képező Bidasoa (Bidassoa) folyóban fekszik. Itt írták alá 1659. november 7-én a francia–spanyol háborút lezáró pireneusi békeszerződést.

A közös fennhatóságot a gyakorlatban úgy oldják meg, hogy minden február elsejétől július 31-ig Spanyolország, augusztus elsejétől január 31-ig Franciaország igazgatja. Ez az egyetlen példa korunk nemzetközi kapcsolataiban arra, hogy egy terület szuverenitása rendszeresen váltakozzon ugyanazon a területen.

Wikimedia Commons

Hogyan alakult ki a közös fennhatóság?

Mivel az országhatáron fekszik a szigetecske a spanyol és a francia területek között, ezért szívesen használták semleges területként a két ország vezetői, ha diplomáciai találkozókra volt szükségük.

Wikimedia Commons

Persze, volt olyan kor, amikor még házassággal (is) intézték a diplomáciai kérdéseket. Itt találkozott először például 1615-ben XIII. Lajos és IV. Fülöp – a két ország uralkodói -, a menyasszonyaikkal, akik a mindketten a másik vezető lánytestvérei voltak, hogy ezzel fűzzék szorosabbra a szálakat országai között. De később itt „randevúzott” először XIV. Lajos, a Napkirály is Ausztriai Mária Teréziával és még mások is folytatták ezt a „hagyományt”.

Wikimedia Commons

Amikor 1659-ben véget ért a 24 éves francia-spanyol háború, akkor ezen a szigeten írták alá a békeegyezményt, a pireneusi békét. A békeszerződés során a Fácán-szigetet a két ország közti béke és egyenlőség szimbólumaként közösnek titulálták. Mivel a sziget lakatlan, a békekötésnek emléket állító obeliszken kívül csak néhány fa van rajta, az közösködés csupán szimbolikus értékű, ráadásul a sziget nem is látogatható.

Wikimedia Commons

Itt is, ott is

A 6820 négyzetméteres (nagyjából ekkora egy focipálya), nagyjából nyugat–keleti irányban elnyúló sziget a Spanyolország és Franciaország határán húzódó Bidasoa folyó közepén fekszik. Amikor éppen Spanyolországé (februártól júliusig), akkor közigazgatásilag Baszkföld Guipúzcoa tartományához, azon belül is Irún községhez tartozik, amikor Franciaországé (az év többi részében), akkor Aquitania régió Pyrénées-Atlantiques megyéjének Hendaye településéhez.

Kapcsolódó
Magányosan él egy dunai szigeten az egyetemista fiú
Kalinka Tamás a Senki szigetén kertészkedik Szerbiában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik