Mozaik

Hús-rizst készítettek dél-koreai kutatók

A rizsszemeket halból készült zselatinból és enzimekből álló nanobevonattal borították, a belsejébe pedig szarvasmarhasejteket juttattak.

A világban tapasztalható külső veszélyforrások, mint az éghajlatváltozás, az erőforrások szűkössége, a fertőző betegségek kockázata arra ösztönzi a tudományos szakembereket, hogy biztonságos, minél stabilabb élelmezési rendszerek fel forduljanak, és olyan területeken végezzenek kutatásokat, mint a szintetikus húsok, az algák, a rovarokból származó fehérjék, a genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek vagy épp a 3D-nyomtatott élelmiszerek.

Egy dél-koreai kutatócsoport most a rizs egészen elképesztő hibridjét alkotta meg, a kutatás eredményeit pedig a Cell című szaklapban publikálták.

A kutatók a rizsszemeket olyan nanobevonattal borították, amely halból készült zselatint és enzimeket tartalmazott, a belsejébe pedig szarvasmarhákból kinyert izom-, és zsírsejteket juttattak.

A rizst ezután több napon át Petri-csészében hagyták “pihenni”, miközben a sejtek fejlődtek bennük. A rizs a sejtek számára megfelelő támasztékot szolgáltatott, így alkalmasnak bizonyult a 3D-s tenyésztéshez. A kész hibrideket a kutatók a hagyományos rizsnél megszokott módszerrel, tehát párolással elkészítették, majd ellenőrizték a tápértékét.

A vizsgálatok szerint a szemek 8%-kal több fehérjét és 7%-kal több zsírt tartalmaztak, mint az állati sejtektől mentes társaik, emellett megváltozott a textúrájuk is: sokkal szilárdabb és törékenyebb rizsszemek alakultak ki.

A laboratóriumban előállított hús-rizs előnye, a laborhúshoz hasonlóan, hogy a valódi hús pótlására szolgálhat, de sokkal fenntarthatóbb módon termeszthető és potenciálisan ki lehet vele váltani a nagy vízfelhasználással és üvegházhatású gázok kibocsátásával járó állattartást.

A kutatók értékelése szerint a hibrid rizs megfelelő, fenntartható élelemforrást nyújthat és egyszerre óvhatja meg a világot az élelmiszerválságoktól, valamint a globális felmelegedés hatásaitól.

(raketa.hu)

Kapcsolódó
Betiltanák a műhúst Magyarországon
Ezzel is a gazdákat védenék.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik