Mozaik

Fogási tilalmat rendeltek el hat halfajra az országban

pixabay
pixabay
A horgászokat érintő korlátozás május 31-én, pénteken 24 órakor ér véget.

A garda, a domolykó, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc és a márna került védelem alá, és tart még a tilalmi ideje a süllőnek, a kősüllőnek, a balinnak és a sügérnek, tájékoztatott a Pecaverzum.

Április 15-én, hétfőn 0 órakor hat halfaj esetében lépett életbe a fogási tilalom, a fent említett őshonos halakat a vonatkozó szabályok értelmében tilos a halfajok méretétől függetlenül megtartani.

A horgászokat érintő korlátozás május 31-én, pénteken 24 órakor ér véget.

A hat halfajon túl további négy áll védelem alatt: a süllő, a balin és a sügér tilalmi ideje április 30-ig, míg a kősüllőé június 28-ig tart.

A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletben foglaltak szerint, ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. A megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap 0 órakor kezdődnek és az utolsó nap 24. órájában végződnek.

Fontos tisztában lenni, hogy ezek országos szabályok, amelyektől eltérhetnek a vízhasznosítók, így horgászat előtt érdemes mindig tájékozódni az adott vízterület szabályairól.

Kapcsolódó
Rémálommá vált a Pátkai-víztározó története, leürítik és lehalásszák a tavat
A tömeges halpusztulást követően újra lesújtó bejelentéssel szembesültek a horgászok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik