Mozaik

Újra látogatható a Jégmadár vízi tanösvény

kmnp.hu / Palcsek István Szilárd
kmnp.hu / Palcsek István Szilárd
Remek családi, baráti vagy osztálykirándulási élmény kenukkal megközelíteni Szarvas természeti és épített örökségét.

Ismét várja a látogatókat az ország egyik legszebb vízi tanösvénye – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

A Szarvas-Békésszentandrási Körös-holtág a Tiszántúl legnagyobb, az ország ötödik legnagyobb vízfelülettel rendelkező mentett ártéri víztere. Vizét a késő őszi időszakban minden évben mesterségesen leeresztik és ilyenkor tavasszal újra feltöltik. Idén is megtörtént a holtág üzemi vízszintjének beállítása, mely ismét lehetővé teszi a kenuzás szerelmeseinek a vízitúrázást.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatpark bemutatóhelyén mintegy 40 férőhelynyi kölcsönözhető vízi jármű áll rendelkezésre a holtágat felfedezni vágyók számára.

A 4 darab 2 személyes és a 7 darab 4 személyes túrakenu mellett egy 4 személyes csónak is bérelhető, mely eszközökkel a 29 kilométeres holtág szakasz könnyedén kenuzható.

kmnp.hu / Bencsik Antal Zsolt

A holtág megismerését a Jégmadár vízi tanösvény is segíti. A mesebeli holtágon vadregényes tájakra evezhet a látogató, testközelből ismerkedhet Szarvas város gyönyörű látványosságaival. Az Erzsébet-liget, a páratlan Bolza-kastély, a Szarvasi Arborétum és a Történelmi Országközép is megközelíthető egészen az élő Hármas-Körösig, ahol a Szarvas-Békésszentandrási holtág mesterséges kapcsolatban van az élő folyóval.

Az egyedi hangulatú félig vadregényes, félig beépített holtágon megszokott látványnak számítanak a sütkérező mocsári teknősök, tőkés récék és jégmadarak.

A Körösvölgyi Állatpark vízi eszközei a helyszínen igényelhetők, de a kenuzás tervezett dátuma előtt néhány nappal érdemes előjegyeztetni a foglalást, hogy biztosan rendelkezésre álljanak.

További információk itt elérhetők.

Kapcsolódó
Új vízi tanösvényt kapott a Hévízi-csatorna
Fontos információkat kaphatnak a turisták, akik évről évre számmal érkeznek a melegvizes csatornához.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik