Virágzó vidékünk

Új vízi tanösvényt kapott a Hévízi-csatorna

Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Fontos információkat kaphatnak a turisták, akik évről évre számmal érkeznek a melegvizes csatornához.

Vízi Tanösvényt építenek a Hévízi-csatorna partján – írta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

A “Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítása” című projekt keretében elkezdődött a Hévízi-csatorna partján a Vízi Tanösvény tábláinak telepítése.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Az információk a táblák mindkét oldaláról olvashatóak, így hasznos ismereteket nyújtanak minden természetbarátnak a Hévízi-csatorna varázslatos élővilágáról és a projektről. A vízen kenuval, kajakkal, SUP-al, a töltésen pedig gyalogosan vagy kerékpárral túrázók ezrei keresik fel évről évre a csatorna környékét.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A téli sportok kedvelőinek különösen nagy élményt nyújt a Hévízi-csatorna. A tóból kifolyó patak hőmérséklete egész évben 22-25 Celsius fokos, a legnagyobb hidegben sem fagy be, és vizében télen tündérrózsák és vízililiomok között lehet evezni. A meleg víz a Hévízi-csatornán keresztül folyik le a tóból, majd 13 kilométer megtétele után a Zala-folyóba ömlik.

A Hévízi-tó átfogó tóvédelmi program megvalósításának számos fontos eleme van.

• A Hévízi-tó körüli leromlott állapotú élőhelyek (véderdő és gyepek) rekonstrukciója.

• A tó őshonos élővilágát veszélyeztető özönfajok visszaszorítása és fajvédelmi tevékenység megvalósítása.

• A Hévíz-Keszthelyi-láp területén a leromlott állapotú gyepterületeken a biodiverzitás növelése.

• A Hévízi-tó Természetvédelmi Területnek, a Hévízi-csatornának és a Hévíz-Keszthelyi-lápnak, mint a Keszthelyi-hegységet a Kis-Balatonnal összekötő zöld folyosónak, a bemutatási infrastruktúrájának a fejlesztése.

Mindezek mellett a természetvédelmi terület élőhelyeinek rehabilitációja, a Hévíz-Keszthelyi-láp gyepterületeinek rekonstrukciója, valamint a Hévízi-tó TT tanösvény és a Vízi tanösvény kialakítása is megvalósul.

Kapcsolódó
Újabb látványosságokkal bővült Hévíz környéke
Átadták a 2,2 kilométer hosszú Hévízi-tó Tavirózsa Tanösvényt, egy 15 méter magas lombkoronasétányt, valamint befejeződött a zsilipek korszerűsítése is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik