Mozaik

Kilőtték a településre rendszeresen bejáró medvéket Csíksomlyón

pixabay
pixabay
A három medvét három lövéssel terítették le biztonságos körülmények között.

A településre rendszeresen bejáró, az emberek biztonságát veszélyeztető három medvét lőttek ki szerdára virradó éjszaka Csíksomlyón, miután a kukázáshoz szokott vadállatokat már nem lehetett elkergetni, közölte a Székelyhon.ro hírportál az MTI-vel.

A lap Bors Bélát, Csíkszereda alpolgármesterét idézve arról számolt be:

A medvék az utóbbi időben naponta bejártak a lakóövezetbe, udvarokba törtek be és a házakba is megpróbáltak behatolni élelem után kutatva. A 112-es segélyhívóra leadott kedd esti riasztását követően is kivonult a Hargita megyei tűzoltóság, a mentőszolgálat, a csendőrség, és rendőrség, de már nem sikerült elűzniük a medvéket, ezért értesítették a veszélyes nagyvadak távoltartásáért felelős bizottság többi tagját, az állatorvost, és a vadásztársulatot, és a testület a medvék kilövésükről döntött.

Az alpolgármester megjegyezte:

A három fiatal medve nemrég vált le az anyjáról, az anyamedvétől pedig a kukázást tanulták, és nem féltek az emberek jelenlététől, a rendőrautók fényjelzéseire, a hangoskodásra sem reagáltak.

Miután az első lövés után az első medve elesett, a másik kettő továbbra sem volt hajlandó elmozdulni, így azokat is kilőtték. A három medvét három lövéssel terítették le biztonságos körülmények között.

Noha a búcsú napját megelőzően, pénteken vadászkutyákkal hajtották el a Somlyó-hegy környéki medvéket, azok már szombat este visszatértek

– emlékeztetett a Székelyhon.

Mint ahogy a lap felidézte:

 A Kovászna megyei környezetvédelmi őrség közleménye alapján szerdán arról is beszámolt, hogy Miklósvárnál újabb medve pusztult el hétfő este közúti balesetben. Háromszéken idén ez a hatodik medve, amelyet jármű gázolt halálra, tavaly egész évben 18 nagyvad múlt ki ily módon. Múlt héten Uzon közelében a vonat ütött el egy anyamedvét és két bocsot, a harmadik bocsot egy Hargita megyei menhelyre szállították az illetékesek.

Marosvásárhelyen is rendszeresen medveveszélyre figyelmeztetik a lakosságot.

A városháza szerdán közösségi oldalán tudatta, hogy az éjszaka folyamán egy kihelyezett csapdával sikerült befogni az egyik medvét, amely a Somostetőn garázdálkodott. Ugyanakkor arra kérte a városlakókat, hogy sötétedés után és a hajnali órákban kerüljék a Somostetőt és a futópályát, amíg sikerül az állatkert közelébe rendszeresen visszajáró másik nagyvadat is elszállítani

– idézte a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal közleményét a Székelyhon.

A medvékről – a biodiverzitás világnapja alkalmából a Királykő-hegység nemzeti parkját meglátogató – Klaus Iohannis államfőt is megkérdezte egy újságíró, aki azt akarta megtudni az elnöktől: a kilövés helyett miért nem kábították inkább el és szállították máshova a csíksomlyói medvéket.

Iohannis azt mondta:

Egyfelől örvendetes, hogy Romániában sok medve él, és az ország lakossága büszke lehet a nagyon jó állapotban megőrzött természeti értékekre, de az együttélés néha olyan kétségbeesett helyzeteket eredményez, amikor az emberek már nem tudják, hogyan védekezzenek az udvarukra behatoló medvékkel szemben, és a konfliktus elkerülhetetlenné válik.

A román államfő leszögezte:

Az utóbbi időben sikerült bizonyos kérdéseket tisztázni a jogszabályok szintjén. Mindig a közbelépéssel megbízott helyi illetékeseknek kell eldönteniük, hogyan oldják meg ezt a konfliktust.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik