Mozaik

Kritikusan veszélyeztetett pókfaj érkezett Debrecenbe

zoo debrecen
zoo debrecen

Egy királykék díszes madárpók érkezett a debreceni állatkert megújuló oktatóépületbe, a Zookuckóba – tudatta a Haonnal az intézmény. Mint írják, a jövevény már birtokba vette terráriumát, ahol a nyári szünetben hétköznap a zootáboros gyermekek, hétvégente pedig a nagyközönség előtt mutatkozik be gondozói ismeretterjesztés keretében.

Az India déli lombhullató erdőinek egy mindössze 100 négyzetkilométeres részén endemikus királykék díszes madárpók (Poecilotheria metallica) nemzetségének egyetlen kék színű tagja. A fiatal egyedek színezete kevésbé élénk, mint a kifejletteké.

zoo debrecen

Fennmaradását az erdőirtás és az illegális állatkereskedelem fenyegeti, ezért súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, továbbá ő az egyetlen olyan madárpókfaj, amelynek fennmaradását Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EEP) is segíti.

A Zoo Debrecen új jövevényének érkezésének köszönhetően ezzel a – világszerte mindössze 36 intézményben látható – különleges fajjal immár vidéki állatkertben is találkozhatunk.

Kapcsolódó
Újabb kéktorkú ara érkezett a debreceni állatkertbe
A rendkívül ritka, kihalás szélén álló papagájfaj hím egyede a csehországi Usti nad Labem-i állatkertből, az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében érkezett a Nagyerdőbe.
Olvasói sztorik