Mozaik

Veszélyes a Sajóból kifogott halak elfogyasztása

facebook/orosz örs/archív
facebook/orosz örs/archív
A folyó halállományában túlzott értékben megtalálható az arzén, mely az emberi egészségre nézve kockázatot jelent.

Két és fél év telt el azóta, hogy rozsdaszínűre színeződött a Sajó, amelynek vizébe az alsósajói vasércbányából folyik szennyezett bányavíz. Átmeneti javulás után az év első felében ismét romlottak a mutatók, egyre több szennyező anyagot mos magával a víz, írta az m7.sk szlovák hírportál.

Az elmúlt hónapokban rosszabbra fordult a helyzet, a korábbi másodpercenkénti 2 literről 5 literre növekedett a folyóba jutó szennyezett víz mennyisége. Emellett a bánya műszaki állapota is romlik, több helyen beomlott a vájatok teteje, a víz elvezetésére szolgáló csövek és az ideiglenes gátak állapota is rosszabb lett.

A bányamentő szolgálat június folyamán helyzetfelmérést végzett a bányában, a napokban pedig nekiláttak a legégetőbb munkálatoknak. Dolgoznak a József-tárnában, ahol egyebek mellett előkészítik a terepet a betonozáshoz, a csövek lefektetéséhez, illetve a Márta-tárnában elkezdődött a gát építése, melynek az lesz a feladata, hogy felfogja a szennyezett vizet, amit aztán elvezetnek

– nyilatkozta Stanislav Paulík, a Központi Bányamentő Állomás igazgatója.

Dr. Faragó Péter, az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület elnöke a Facebookon tájékoztatta a horgászokat, hogy a Sajó folyó szlovákiai oldalán vizsgálatokat végeztek, melynek során megállapították, hogy a folyó halállományában túlzott értékben megtalálható az arzén, mely az emberi egészségre nézve kockázatot jelent.

Egyesületünk ezért augusztus 6-án a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) felé bejelentéssel élt, hogy vizsgálják meg a Sajó folyó állományát, a vízminőséget

– írta az elnök.

Fentiekre tekintettel felhívta a horgászok figyelmét, hogy a Sajó folyóból kifogott halat ne fogyasszák el, hanem engedjék vissza addig, amíg a vizsgálatokról nem kapnak érdemi információt.

Kapcsolódó
Szennyezett bányavíz pusztítja a Sajó élővilágát
A szennyezés a magyar szakaszt egyelőre nem érinti.
Olvasói sztorik