Otthon készült

Húsmentes karácsony cipóban tálalt hagymalevessel és mákos guba tortával

Manapság sokan választják a húsmentes életet. Itt egy komplett, kipróbált és bevált családi menü a karácsonyi asztalra.

Manapság sokan választják a húsmentes életet. Ki egészségügyi okokból, ki morális meggyőződésből, és van, aki a vallási hovatartozása miatt. De mit tegyünk a család asztalára hús nélkül, hogy az ünnepi legyen?. Ehhez ad segítséget Juhász Gézáné Icu, aki kiváló kézműves, és a konyhában is otthonosan mozog.

Nem csak a karácsonyi menü más nálatok, hanem már a karácsonyvárás is mást jelent.

Adventista családban nőttem fel és élek a mai napig, ezért számomra az advent nem korlátozódik a december első négy hetére. Az advent jelentése Jézusvárás, az adventista Jézust váró. Életforma szerűen az év minden napján készülök a Jézussal való találkozásra, ami nem december 24-én fog megtörténni, hanem amikor valóságban eljön Jézus, hogy magával vigyen bennünket.

Az év utolsó hónapja természetesen ünnep számunkra, hiszen ilyenkor együtt van a család, ez a legfontosabb. Nekem ezek a napok az ajándékok készítésével telnek. Szenteste a vacsorát én készítem. Mivel vegetáriánusok vagyunk valamennyien, ezért ez is rendhagyó. Évek óta gombás rántott palacsinta mandarinos rizzsel, tartárral a menü. A desszert mákos guba – újabban torta formában.

makosguba-torta-2

Vacsora után ajándékozás következik. Soha nem volt jellemző a nagy ajándék. Inkább apró, személyre szabott, praktikus dolgok – saját készítésűek előnyben.

Az ajándékozás után előkerülnek a társasjátékok, amit jóformán el sem teszünk, mert minden nap játszunk néhány menetet.

Másnap, amikor a nagy család jön a töltött káposzta elengedhetetlen része az ebédnek – természetesen vegetáriánus módra.

Ha pár szóval kellene elmondani, hogy nekem mit jelent a karácsony, ezek a szavak jutnak az eszembe: család, öröm, nevetés, játék, illatok, mosoly.

ÍME A KIPRÓBÁLT “ICU-FÉLE” KARÁCSONYI VEGETÁRIÁNUS MENÜ RECEPTJEI

Karácsonyi hagymaleves cipóban

50 dkg hagymát két evőkanál olajon üvegesre párolunk, felöntjük 6-8 dl vízzel, amibe beledobunk 2 zöldségleves kockát. Addig főzzük, amíg megpuhul a hagyma. Sóval, borssal ízesítjük, turmixszoljuk és  2,5 dl tejszínnel gazdagítjuk.

Karácsonykor cipóban tálalom, ízlés szerint reszelt sajttal.

p1110002

Gombás rántott palacsinta

Személyenként 1-2 sós palacsintát sütünk. Sampinyon gombából finom pörköltet főzünk és betöltjük vele a palacsintákat, két oldalon behajtjuk, majd feltekerjük, ezeket a hengereket panírozzuk lisztbe, tojásba, szezámmagos morzsába. Forró olajban kisütjük.

Mandarinos rizs

Egy csésze rizst szárazon megpirítok, majd teszek rá két evőkanál olajat és felöntöm két csésze forró vízzel, amit ízlés szerint sózok. 20 perc alatt készre főzöm. Hagyom kicsit hűlni és villával lazán felkeverem és beleforgatok 1 doboz mandarin konzervet. Ha nincs mandarin konzerv, akkor mag nélküli mandarint gerezdekre szedek és egy evőkanál cukrot teszek rá, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen szűken ellepje, és pár percig párolom. Víz nélkül keverem a rizsbe! Enyhén cukros ananásszal is működik. Tálaláskor bögrébe nyomom és ráborítom a tányérra, ha tálon szervírozom, akkor a tálra. Minden kis kupac tetejére teszek egy-két gerezd mandarint díszítésnek.

Töltött káposzta

A savanyú káposzta leveleket előkészítjük, a kemény részeket levágjuk.

A 40 db töltelékhez megdinsztelünk 1 kg felkockázott hagymát, pirospaprikát dobunk rá, majd  fél kg darált gombát, amivel kicsit átforgatjuk, de nem főzzük, hogy ne engedjen levet a gomba. Ráteszünk 1 kg nyers rizst és egy-két maréknyi tarhonyát. Ezt a keveréket fűszerezzük ízlés szerint. Mi sóval, borssal, ételízesítővel.

Megtöltjük a leveleket és a savanyú vagdalt káposztával megágyazunk a lábosban, erre tesszük a tölteléket. A sorok közé is mehet vagdalt káposzta.

Forró vízzel felöntjük és szép lassan, időnként rázogatva 1,5-2 órán át főzzük. Amikor majdnem készen van ráöntünk egy üveg házi paradicsomlevet.

Mákos guba torta

A tészta hozzávalói: 15 db vajas kifli, 1 l tej, 3 db tojássárgája, 12 dkg vaj/margarin, 1 mk vanília aroma, 10 dkg cukor/xilit/édesítő ízlés szerint, 20 dkg darált mák, fél citrom/narancs reszelt héja, pár csepp narancs aroma. A krém hozzávalói: 2 cs vaníliás pudingpor, 3 tojás sárgája, fél liter tej, 12,5 dkg margarin vagy/vaj. A tetejére: fél liter tejszín habbá verve.

A kifli kivételével a többi hozzávalót összekeverjük és beleforgatjuk a felkarikázott kifliket, egy tortaformába töltjük és tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt akkor tesszük rá a krémet. A krémhez a margarin kivételével a hozzávalókból krémet főzünk, ha kihűlt hozzákeverjük a margarint. Egyenletesen a torta tetejére simítjuk. Felvert tejszínnel, darált mákkal, naranccsal díszítjük.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik