Trendi és kedves a gasztroajándék, lepd meg ezzel szeretteidet

Akár gyerekek is elkészíthetik némelyik gasztro- ajándékot meglepetésként édesanyának, édesapának. De a kínálatból még akár a főnököt is meglephetjük.
Kapcsolódó cikkek

Egyre több családban reneszánszát éli a saját készítésű ajándék. Lehet ennek számos oka, de a lényeg, hogy amit mi készítünk benne van szívünk-lelkünk és miközben elkészítjük arra gondolunk, akinek készül, akit megajándékozunk vele. Így lesz egyedi, személyes és pótolhatatlan. Ügyes kezű anyukák, nagymamák kötnek, nagypapák, apukák barkácsolnak.  Szép pulóverek, sálak, babaházak és egyéb alkotások születnek ilyenkor és csalnak örömet a megajándékozott arcára.

Ám ezeket jóval karácsony előtt el kell kezdeni készíteni ahhoz, hogy a fa alá kerüljenek. Mit tegyünk akkor, ha az idő kevés, vagy hirtelen jut eszünkbe, hogy a kedvenc kolléganő is örülne valaminek, vagy kiderül, hogy a szomszédban valaki egyedül van és nem kap senkitől semmit.

Karácsonyi forró csoki, vagy capuccino üvegben

Egy hagyományos befőttes üveget, vagy akár bébiételes üveget tisztára mosunk. Amikor teljesen száraz belekanalazunk – az üveg méretétől függően – 4 evőkanál kakaót, 1,5 evőkanál kristálycukrot, 1 teáskanálnyi keserű csoki darabkát. Lehet kicsit bolondítani reszelt narancshéjjal is. Ezeket jók összekeverjük, ízléses tetővel lefedjük.  A capuccino is ez alapján ez elv alapján készül, ilyenkor a kakaó helyett, vagy mellé tegyünk 4 evőkanál capuccino port.  Mellékeljük a használati utasítást, miszerint 2 dcl forró tejbe 1 teáskanál por ajánlott. Ha van időnk, kedvünk dekorálhatjuk az üveget is. Előnye, hogy a gyerekek is könnyen elkészíthetik.

Kapcsolódó anyag: A maci-ölelős süti a legkedvesebb édesség lehet karácsonykor is

A többi picit időigényesebb. Minden recept a saját évek óta bevált és sok ember arcára örömet csaló receptáramból származik. Bátran próbálják ki.

Narancslekvár

2 kilogramm narancsot meghámozunk, és amennyire tudjuk, megszabadítjuk a héj alatt maradó fehér résztől is. Ne spóroljuk el, mert ettől keserű lehet a művünk. Felaprítjuk, de kézi mixerrel pépesíthetjük is. Hozzáadunk fél kilogramm cukrot, 1 vanília rudat, 2 db fahéj rudat, 2 db csillagánizst és 8-9 szegfűszeget. Ezeket lehet helyettesíteni 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverékkel is. Fűszerestől elkezdjük főzni, majd folyamatos kevergetés mellett forrástól számított 2 perc után levesszük a tűzről és szép üvegekbe töltjük. A konyhában terjengő illat pedig bónusz a háziasszonynak.

Narancsos-fahéjas vajas keksz

A karácsony két elengedhetetlen kellékét párosíthatjuk össze ebben a sokáig elálló sütiben. Akár karácsonyi csomagba, vagy „cipősdoboz” akció keretében a rászoruló családok ajándékai közé is becsempészhető.

8 dkg porcukrot, 1 csipet sót, 1 teáskanál fahéjat , 2 narancs reszelt héját,  15 dkg hideg vajat, 20 dkg lisztet, 3 tojássárgáját és 7 dkg kristálycukrot összedolgozunk. Gyorsan dolgozunk, hogy a vaj ne nagyon melegedjen fel, majd egy-két órára, de lehet egy napra is, a hűtőbe tesszük. Két részre osztjuk a tésztát, lisztezett deszkán formákat szúrunk belőle. Használhatunk süti pecsétet is.  10-15 perc alatt készre sütjük. Ha van kedvünk mártogathatjuk csoki masszába is, de önmagában is finom.

Mézeskalács

A szépen díszített mézeskalács receptjét már megosztotta velünk szekértő. Ha ízlésesen becsomagoljuk, vagy üvegekbe teszünk 6-8 darab, formára szúrt édességet garantált a sikerünk. Ha magunk díszítjük – írjuk meg a sütiket, akkor kis üzenetet is elrejthetünk a megajándékozott számára. Ne felejtkezzünk el a karácsonyi díszekről sem a csomagoláson

Ez is érdekelhet: Kuglófok versenye – Milyen kerüljön az ünnepi asztalra?

Gyors ajándék lehet a kamra polcáról levett, a nyár ízeit őrző

Lényeg, hogy az ajándékozott ízlését ismerve, a neki legmegfelelőbbet válasszuk. Ne felejtkezzünk el a szép, karácsonyi csomagolásról sem.