Kiváló tápanyagforrásként szolgálnak az energiaszegény étrendek kialakításánál, mivel energiatartalma csekély. Éppen ezért a cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják akár nyersen salátákban, de számos módon is elkészíthető. És persze nem csak az íze miatt érdemes fogyasztani, hiszen más előnyei is vannak.
- Javítja a szív egészségét
- Gyulladásgátló
- Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, jó forrása a K vitaminnak
- Javítja az agy egészségét, hiszen a karfiol fontos forrása a kolinnak
- Támogatja a méregtelenítést
- Segíti az emésztést
- Antioxidánsok tárháza, tele van C vitaminnal, béta-karotinnal
A karfiol további élettani hatásáról a Házipatika oldalán olvashattok, a receptekért pedig köszönet a ketkesnek.
Karfiolfasírt
Hozzávalók
- 1 fej karfiol
- 2 tojás
- 3-4 evőkanál liszt (amennyit felvesz)
- 3 evőkanál főzőtejszín
- fél kávéskanál szerecsendió
- só, bors
- olaj
Elkészítése
A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és egy edénybe tesszük. Robotgéppel pépesítjük, hozzáadjuk a tojásokat, a fűszereket, a lisztet, a tejszínt és jól összekeverjük. Kis pogácsákat formálunk belőle és forró olajban mind a két oldalát megsütjük.
Tócsni karfiolos felültéssel
Hozzávalók
- 1 kisebb fej karfiol
- 2 szem nagyobb burgonya
- 2 tojás
- 3 evőkanál liszt
- fél evőkanál vaj
- zsemlemorzsa (a forgatáshoz)
- 1 teáskanál reszelt hagyma vagy fokhagyma
- csipetnyi őrölt kömény
- só, bors
- olaj
Elkészítése
A karfiolt rózsáira szedjük, a burgonyát kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük ( figyeljünk, mert a burgonyának több időre van szüksége ). Leszűrjük és krumplitörővel összetörjük. Hagyjuk kicsit hűlni, adjuk hozzá a vajat, a tojásokat és 3 evőkanál lisztet, fűszerezzük. Dolgozzuk össze és ha túl lágynak tűnik a massza, még adjunk hozzá kevés lisztet. A kezünkkel fasírtokat formálunk a masszából, megforgatjuk őket zsemlemorzsában és forró olajban kisütjük.
Karfiolcicege
Hozzávalók
- 1 kg karfiol
- 3 tojás
- 4 kanál liszt
- őrölt bors
- currypor
- só
- a sütéshez zsír vagy olaj.
Elkészítés
Kis lyukú reszelőn lereszelem a karfiolt, és összekeverem a liszttel, a tojással meg a fűszerekkel. Forró zsírban vagy olajban lepényeket sütök belőle. Tejföllel vagy salátával adjuk az asztalra.