Otthon készült

Jó, ha tudjuk: ez a titka az eredeti extra szűz olívaolajnak

Nem mindegy, hogy milyen olajat választunk. Vásároljunk minőségi olívát!

Nagyrészt Olaszországból származó, hamis olívaolaj tart a brit szupermarketek polcai felé – írta a Telegraph. A hamisítás elharapódzásának fő oka, hogy az olívaolaj termelési költsége mintegy 40 százalékkal megnőtt a rossz termésátlag miatt.
Tavaly augusztusban a brit vidékfejlesztési ügynökség 131 olívaolaj-mintát vizsgált, amelyek közül 43 tétel „nem kielégítő minőségű”, vagy konkrétan hamisított. A kifogásolt tételek nyilvánvalóan nem feleltek meg az extra szűz olívaolajra vonatkozó minőségi kritériumoknak, mert oxidáltak vagy ízesítettek voltak.

Az olaszországi szupermarketek polcán található extra szűz olívaolajak több mint fele csak nevében az, a termelők emiatt a túlélésükért küzdenek.  A csalás nagyjából megfelel annak, ahogyan a magyarországi mézekkel trükköznek, vagyis keverik, hígítják.

Miért drága az igazi extra szűz olívaolaj?

  • Az egyetlen olyan olajfajta, amelyet friss gyümölcsből készítenek, a mag felhasználása nélkül.
  • A szüretelés kézzel történik, rázással, veregetéssel a fák alá kifeszített hálókba.
  • Az egészséges olívabogyók hamar erjedésnek indulnának, ezért a szedést követő 24 órán belül feldolgozzák.
  • Az olaj kinyerését hidegsajtolással végzik, hőkezelési vagy vegyi eljárások alkalmazása nélkül.
  • A klasszikus technológia megőrzése mellett, a feldolgozás a legmodernebb saválló gépeken történik.
  • A gyártási folyamat során csak ülepítést alkalmaznak, szűrést nem. Ennek következtében az igazi extra szűz olívaolajnak mindig keletkezik az üveg alján egy kevés üledék. Ez nem jelent minőséghibát.
Fotó: pixabay.com

Mi a különbség?

Extra szűz olivalolaj

  • a frissen szedett olívabogyó első préseléséből hidegsajtolással készül
  • friss, illatos, aromadús
  • megőrzi antioxidáns- és vitamintartalmát
  • adalékanyagot nem tartalmaz, szűretlen

Szűz olivaolaj

  • gyengébb minőségű fajták préseléséből készül
  • kevésbé aromadús
  • a hőkezelés miatt az aroma- és vitamintartalom elvész

Sanza (pomace)

  • a sajtolás után visszamaradt masszából, magból vegyi úton, oldószerrel nyerhető ki
  • nem minősül olívaolajnak
  • a mediterrán országokban vagy nem hozható forgalomba, vagy csak lámpaolajként
Fotó: pixabay.com

Hogyan ismerhetjük fel a jó minőséget?

  • Nézzük meg az olívaolaj savasságát. Az olaj egy PDO  vagy egy PGI eredetiség jelzéssel van ellátva. Ezek igazolják, hogy az olaj eredeti, minőségi.
  • Nézzük meg a címkén az olaj savasságát jelző számot is, ez nem lehet több, mint 0,8. Minél kisebb ez a szám, annál lágyabb az olaj.
  • Tegyük be az olívaolajat legalább 1-2 órára a hűtőszekrénybe. Ha kissé megszilárdul, akkor azt jelenti, hogy eredeti olívaolajjal van dolgunk. Ha folyékony marad, akkor valószínű, hogy más olajokkal keverték.
  • Egy fél liter hidegen préselt, eredeti extra szűz olaj nem lehet olcsóbb 1 600- 1 700 forintnál. Ami kevesebbe kerül, az már gyanús lehet.

Tudtad?

A 2009-es adatok szerint Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj‑termelőjeként, több mint 300 millió olajfájával a Föld éves olívaolaj-mennyiségének több mint 40%-át adja; ez átlagosan hét-nyolcszázezer tonna, jó években azonban megközelíti az egymillió-kétszázezer tonnát is. Nemzetközi összehasonlításban Olaszország 20%‑kal a második helyen jár, Görögország 11%-kal a harmadik, míg Portugália nyolcadikként a világ össztermelésének közel 2%-át tudja adni.

Javasolt felhasználás:

Salátákhoz, főzéshez, kiflivel vagy pirítóssal mártogatva, sózva, paprikával, sajttal, fokhagymával, előételként, étvágygerjesztőként. Az olívaolaj sütéshez is ajánlott. Csak 210 fokon kezd égni, míg a napraforgóolaj 170 C-on , így lényegesen tovább használható, ami némileg ellensúlyozza a magasabb árát.
Szavatossági ideje a gyártástól számított másfél év, ajánlott tárolási hőmérséklet +5-20 C.

Címlapfotó: pixabay.com

Ezernyi jóság egyetlen magban - Ettél már ma?
Napjaink savas táplálkozásában elengedhetetlen fogyasztása.
Olvasói sztorik