A vörös bársony torta nagy népszerűségnek örvend manapság. Nem véletlenül, hisz íze mellett a látványa is magával ragadja a sütemények szerelmeseit.
Mi sem lehet ennél illőbb anyák napi meglepetés és kényeztetés, ami már a színével is a szeretetünket mutatja ki. Ha pedig a receptünket követik, az ízvilágával is minden édesanyát levesz majd a lábáról.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Recept:
Hozzávalók a piskótához:
- 25 dkg liszt
- csipetnyi só
- 1 teáskanál holland kakaópor
- 12 dkg vaj
- 30 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál vanília aroma
- 2,4 dl kefir
- piros ételfesték (leggyakoribb a boltokban a folyékony)
- 1 teáskanál ecet
- 2 teáskanál szódabikarbóna
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 30 dkg fehér csoki
- 25 dkg vaj
- 2 dl habtejszín
- 30 dkg málna
Elkészítése:
A lisztet, sót és a kakaót keverjük össze, egy másik tálba tegyük bele a szobahőmérsékletű vajat, és keverjük habosra. Ezután adjuk hozzá a cukrot, a tojásokat, a kefirt, a vanília aromát és az ételfestéket (folyékonyból egy-két evőkanálnyit), majd alaposan dolgozzuk össze.
A száraz és nedves anyagokat óvatosan keverjük össze.
Végül a szódabikarbónát öntsük le az ecettel, hagyjuk felfutni, majd vegyítsük a tésztához. A tésztát osszuk két részre, és tegyük egyenként 18 cm-es tortaformába, majd 180 Celsius-fokon 30 perc alatt süssük készre (tűpróba). Süthetjük egészben is, akkor utólag vágjuk három egyenlő részre.
Miután kivettük a sütőből, 10 percet hagyjuk a formában hűlni, majd óvatosan borítsuk ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A vörös bársony torta krémjéhez a fehér csokit vízgőz fölött olvasszuk fel.
A puha vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a mascarponét, és dolgozzuk jól össze vele, érdemes előtte a mascarponét habverővel felverni, hogy habosabb állagú legyen.
A tejszínt verjük kemény habbá, majd a felolvasztott csokival felváltva keverjük a vajas krémhez.
Mindkét kihűlt piskótalapot vágjuk két lapra, töltsük meg a krémmel, majd tegyünk rá ízlés szerint pár szem málnát, hagyjunk a krémből és a málnából is a torta tetejére. Aki szeretné, a torta oldalát is bevonhatja a krémmel, de úgy nem érvényesül rögtön a torta vörös színe.
A torta tetejére halmozzuk rá ízlésesen a maradék málnát.
Jó étvágyat!
Kiemelt kép: chiarapassion/Instagram