A tavaszi primőrök felhasználása sokkal több lehetőséget rejt, mint amennyit a mindennapokban kiaknázunk belőlük. A nagyon finom és népszerű ecetes saláta nem véletlenül nagy kedvenc, de nézzük meg, hogyan is hasznosíthatjuk a fejes salátát másféleképpen, ami legalább olyan fenséges.
Jó étvágyat kívánunk az alábbi tavaszi finomságokhoz!
Tárkonyos salátaleves
1 fejes saláta
2 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
1 közepes db póréhagyma
8 dl zöldség alaplé
1 csokor tárkony (friss)
só, bors ízlés szerint
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, melyen pár percig megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott póréhagymát, és tovább pároljuk őket. Ekkor jöhet bele a darabokra tépkedett saláta, só, bors és a friss, aprított tárkonylevelek.
Ha kissé összeesett a saláta, felöntjük alaplével, mellyel már csak összeforraljuk, és kész is a levesünk.
Jó étvágyat hozzá!
Salátafőzelék
1 fejes saláta
1 evőkanál liszt
1 evőkanál vaj
5 dl tej
só, bors, lestyán
A vajon enyhe színűre pirítjuk a lisztet, majd hozzáadjuk a tejet, csomómentesre keverjük, és beletépkedjük a salátát. Rövid ideig főzzük, aztán ízlés szerint fűszerezzük.
Földiepres saláta
1 kis fej saláta
20 dkg földieper/szamóca
2 evőkanál bazsalikom
2 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál olívaolaj
kis marék pirított dióbél
A megmosott, friss salátát darabkákra tépkedjük (így nem lesz keserű), hozzáadjuk a negyedekbe vágott szamócát, majd az egészet beleforgatjuk az öntetbe. Az öntethez összekeverjük a balzsamecetet az olívaolajjal, hozzáadjuk a bazsalikomot, ízlés szerint csepegtethetünk rá pár csepp igazi citromlevet is. Végül megszórjuk az apróra vágott vagy tördelt, pirított dióbéllel.
Retek Tzatziki
30 dkg retek
fél citrom leve
1 gerezd fokhagyma
3-4 dl görög joghurt
1 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors
borsmentalevél
A megtisztított retekfejeket a reszelő nagy lyukú oldalán reszeljük le, a fokhagymát zúzzuk össze, a borsmentalevelet tépkedjük/vágjuk apróra. Keverjük össze a hozzávalókat, és tálalásig tároljuk hűtőszekrényben.
Retekfőzelék
80 dkg hónapos retek
2 evőkanál napraforgóolaj
1 kávéskanál só
2 csapott evőkanál finomliszt
2 dl tej
A retket pucoljuk-mossuk, de a héját hagyjuk rajta, így aprítsuk fel. A felhevített olajon pároljuk puhára a sóval, majd hintsük meg a liszttel, kicsit pirítsuk meg.
Öntsük fel kevés hideg vízzel, majd a tejjel. Forraljuk fel, főzzük 2-3 percig. Ha kevésbé csípősen szeretnénk, ízesíthetjük pici cukorral.
Kiemelt kép: Porkoláb Éva