Otthon készült

4 zöldséges brownie-recept, a szénhidrátszegény, egészséges sütemények bajnokai

Tévhit, hogy a csokis sütemény nem lehet egészséges.

Nyáron is vágyunk valamilyen könnyű édességre, a nagy hőség ellenére is. Lehet, hogy ez többnyire a fagylalt, de néha mást is megkívánunk egy-egy hűvösebb estén, netán mást is kínálnánk a vendégségbe érkezőknek. Ezek a csokis finomságok most ráadásul egészségesek is, hisz fő alapanyaguk a zöldség, így garantáltan rostdúsak, és jót tesznek az emésztésnek.

Fotó: flickr/Steven Troter

1. Cukkinis brownie

A cukkini sok vizet tartalmaz, ami gondoskodik arról, hogy jó puha maradjon Ugyanakkor nincs szükség sok zsiradékra az elkészítéséhez, így az édes nyalánkság még az alakunknak is jót tesz. Mivel liszt nélkül készül, gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Hozzávalók 12 darabhoz:

1 1/2 kis cukkini
120 g mandulaliszt
1 tojás
40 g kakaópor
1/2 teáskanál vaníliaaroma vagy egy rúd vanília kikapart belseje
60 ml kukoricaszirup vagy bármilyen más édes szirup (juharszirup, agavé szirup) – ha ez nincs, cukor is jó
1 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál sütőpor
100 g 85%-os étcsokoládé

Melegítsük elő a sütőt 180°C -ra, tegyünk sütőpapírt egy 23×23-as tepsibe, vagy vajazzuk ki. A hozzávalókat keverjük homogén masszává, majd mintegy 30-35 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha picit még ragad, már jó, hűlés közben teljesen elkészül, és kellően puha marad a sütemény.

2. Padlizsános brownie

Egyszerű az elkészítése az egészséges finomságnak. A padlizsánt először sütőben pároljuk-süssük meg, így könnyen felhasználhatjuk a húsát. Pürésítsük a zöldséget, majd alaposan keverjük össze a hozzávalókkal, a csokoládét vágjuk apróra előtte. Lehetőleg még langyosan fogyasszuk el a kissé ragacsos, de annál finomabb süteményt.

Hozzávalók 12 darabhoz:

30 dkg étcsokoládé
8 dkg nyírfacukor
8 dkg juharszirup
3 tojás
5 dkg kakaópor
5 dkg liszt, még jobb a gesztenye- és mandula- vagy kókuszliszt keveréke
késhegynyi só
1 rúd vanília kikapart belseje
0,5 teáskanál fahéj
2 teáskanál sütőpor

Fotó: pixabay.com

3. Karfiolos brownie

A karfiol gazdag vitaminokban, íze pedig senkit ne riasszon el a kísérletezgetéstől. Édességnek ugyanúgy megállja a helyét, mint gluténmentes, egészséges pizzaalapanyagként.

Hozzávalók 12 darabhoz:

25 dkg nyers, reszelt karfiol
120 ml mandulatej
6 dkg 85%-os étcsokoládé
10 dkg vaj
6 dkg túró vagy ricotta
2 tojás
10 dkg darált mandula
5 dkg holland kakaópor
7 dkg kókuszliszt
3 teáskanál kókuszvirágcukor vagy nyírfacukor, esetleg stevia
½ teáskanál sütőpor
csipetnyi só

A karfiolt turmixoljuk krémes masszává a mandulatejjel. A csokoládét olvasszuk meg vízgőz fölött, keverjük el a túróval, adjuk hozzá a tojást és a kókuszvirág- vagy nyírfacukrot. Keverjük el a karfiolmasszával és a száraz hozzávalókkal. Az egészet süssük tűpróbáig (kb. 35 perc) 180°C-os sütőben.

Fotó: flickr/river (Wing-It Vegan)

4. Édesburgonyás brownie

Az édesburgonya reneszánszát éli napjainkban, köretként, de főételek alapanyagaként is egyre több háztartásban készítjük. A szénhidrátszegény életmódba pedig nagyszerűen beilleszthető, akár édesség formájában is, hisz glikémiás indexe is alacsony, szénhidráttartalma elhanyagolható a lisztéhez vagy akár az igazi burgonyáéhoz képest is. Brownie-alapanyagként pedig a sütemény krémes-lágy állagáról is gondoskodik, édes íze miatt pedig cukor sem szükséges az elkészítéséhez. Akár diétázók is lelkifurdalás nélkül fogyaszthatják – mértékkel.

Hozzávalók 12 darabhoz:

2 közepes méretű édesburgonya
20 dkg datolya
15 dkg mandulaliszt
75 ml kókuszolaj
4 tojás
1 teáskanál sütőpor
5 evőkanál kakaópor
mogyoró díszíteni (ízlés szerint – elhagyható)

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, vajazzunk, papírozzunk (sütőpapírral)ki egy közepes méretű tepsit.

Az édesburgonyát sütőben süssük elő 20 percig néhány csepp olajjal, de akár meg is főzhetjük, úgy jóval rövidebb idő alatt elkészül, de kevésbé ízletes. A kimagozott datolyát turmixoljuk, pürésítsük össze jól az édesburgonyával. Keverjük jól össze a hozzávalókat, majd öntsük bele a formába, és süssük tűpróbáig, nagyjából 25 percig.

Jó étvágyat kívánunk az egészséges nassolnivalókhoz!

Kiemelt kép: Pixabay

Gyula bakancslistás vendégvárója a Százéves Cukrászda
Mennyei finomságok és pazar miliő jellemzi ezt a helyet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik