Otthon készült

Hajdúsági csodafalat: kapros dübbencs

Önálló ételként is fogyasztható, zsírossága miatt frissen sülve élvezhető igazán.

A dübbencs tájjelegű étel, amit valószínűleg az ország sok területén nem ismernek, így nem is sütnek, pedig nagyon finom.

A köznép és a jobbágyság a 14. század második felétől kezdett el erjesztett kenyeret sütni. Feltételezhető, hogy sertészsírral feljavított kenyértésztából már a 19. század előtt sütötték ezt az egyszerű finomságot, az írásos források azonban csak 1890-ből említik.

A dübbencs a paraszti táplálkozáskultúra jellegzetes, hagyományos sült tésztája. Azokban a régiókban állították elő, ahol nagy sikértartalmú búza termett, és nagymértékű volt a kenyérfogyasztás, főleg a Nagykunság és a Hajdúság területén.

Önálló ételként is fogyasztható, zsírossága miatt frissen sülve élvezhető igazán. Elsősorban a nyári időszakokban készítették hajdanán, a nehéz mezőgazdasági munkát végző emberek egyik kedvenc eledele volt.

Fotó: Dóra Erzsébet

Ezt a jól kipróbált receptet Dóra Erzsébet tette közkinccsé a Facebook-on

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 1 dl étolaj
  • 1 evőkanál só
  • 5 dl tejben 70 gramm élesztő pici cukorral felfuttatva
  • 1-2 csokor friss kapor
  • 5-8 evőkanál zsír ízlés szerint

Elkészítése

  • A lisztet az olajjal, a sóval, az élesztős tejjel jól összegyúrjuk, majd 40-60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  • 4 részre osztjuk a lágy kenyértésztát, téglalapokat nyújtunk ki belőle.
  • Vékonyan megkenjük zsírral, és megszórjuk jó vastagon az apróra vágott friss kaporral.
  • Feltekerjük, mint a bejglit, majd 5 cm-es darabokra vágjuk.
  • Sütőpapírral bélelt vagy zsírral kikent tepsibe rakjuk, tojással megkenjük a tetejét.
  • 180 Celsius fokos sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra-ropogósra sütjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Kiemelt kép: Dóra Erzsébet

Ellenállhatatlan diós mágnás pite a nagyi szakácskönyvéből
Ha a családtagok egyszer megkóstolják ezt a finomságot, ünnepnapokon biztosan mindig követelni fogják.
Olvasói sztorik