A dübbencs tájjelegű étel, amit valószínűleg az ország sok területén nem ismernek, így nem is sütnek, pedig nagyon finom.
A köznép és a jobbágyság a 14. század második felétől kezdett el erjesztett kenyeret sütni. Feltételezhető, hogy sertészsírral feljavított kenyértésztából már a 19. század előtt sütötték ezt az egyszerű finomságot, az írásos források azonban csak 1890-ből említik.
A dübbencs a paraszti táplálkozáskultúra jellegzetes, hagyományos sült tésztája. Azokban a régiókban állították elő, ahol nagy sikértartalmú búza termett, és nagymértékű volt a kenyérfogyasztás, főleg a Nagykunság és a Hajdúság területén.
Önálló ételként is fogyasztható, zsírossága miatt frissen sülve élvezhető igazán. Elsősorban a nyári időszakokban készítették hajdanán, a nehéz mezőgazdasági munkát végző emberek egyik kedvenc eledele volt.
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 1 dl étolaj
- 1 evőkanál só
- 5 dl tejben 70 gramm élesztő pici cukorral felfuttatva
- 1-2 csokor friss kapor
- 5-8 evőkanál zsír ízlés szerint
Elkészítése
- A lisztet az olajjal, a sóval, az élesztős tejjel jól összegyúrjuk, majd 40-60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- 4 részre osztjuk a lágy kenyértésztát, téglalapokat nyújtunk ki belőle.
- Vékonyan megkenjük zsírral, és megszórjuk jó vastagon az apróra vágott friss kaporral.
- Feltekerjük, mint a bejglit, majd 5 cm-es darabokra vágjuk.
- Sütőpapírral bélelt vagy zsírral kikent tepsibe rakjuk, tojással megkenjük a tetejét.
- 180 Celsius fokos sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra-ropogósra sütjük.
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt kép: Dóra Erzsébet