Hajdúsági csodafalat: kapros dübbencs

Önálló ételként is fogyasztható, zsírossága miatt frissen sülve élvezhető igazán.
Kapcsolódó cikkek

A dübbencs tájjelegű étel, amit valószínűleg az ország sok területén nem ismernek, így nem is sütnek, pedig nagyon finom.

A köznép és a jobbágyság a 14. század második felétől kezdett el erjesztett kenyeret sütni. Feltételezhető, hogy sertészsírral feljavított kenyértésztából már a 19. század előtt sütötték ezt az egyszerű finomságot, az írásos források azonban csak 1890-ből említik.

A dübbencs a paraszti táplálkozáskultúra jellegzetes, hagyományos sült tésztája. Azokban a régiókban állították elő, ahol nagy sikértartalmú búza termett, és nagymértékű volt a kenyérfogyasztás, főleg a Nagykunság és a Hajdúság területén.

Önálló ételként is fogyasztható, zsírossága miatt frissen sülve élvezhető igazán. Elsősorban a nyári időszakokban készítették hajdanán, a nehéz mezőgazdasági munkát végző emberek egyik kedvenc eledele volt.

Fotó: Dóra Erzsébet

Ezt a jól kipróbált receptet Dóra Erzsébet tette közkinccsé a Facebook-on

Hozzávalók

Elkészítése

Jó étvágyat kívánunk!

Kiemelt kép: Dóra Erzsébet

Ellenállhatatlan diós mágnás pite a nagyi szakácskönyvéből
Ha a családtagok egyszer megkóstolják ezt a finomságot, ünnepnapokon biztosan mindig követelni fogják.