Sok helyen krumplis pacsaként vagy zsírban sült krumplis pogácsaként ismerik ezt az egyszerű ételt, amit a régi paraszti háztartásokban gyakran adtak főételnek egy köménymagleves után a hétköznapokon, hétvégenként pedig egy tartalmasabb gulyásleves után jöhetett lekvárral ízesítve finom desszertként.
Ezúttal Pálfalvi Erzsébet receptjét közöljük, aki a Facebookon osztotta meg tapasztalatait.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 db tojás
- só ízlés szerint
- 30 dkg finomliszt (szükség szerint több is lehet)
napraforgó olaj vagy zsír bőségesen
Elkészítése:
- A krumplit megpucoljuk, megmossuk, majd jó puhára főzzük enyhén sós vízben.
- Egy külön tálban hozzáadjuk a tojásokat, miután kicsit kihűlt a főtt krumpli.
- Jól elkeverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet. Annyi lisztet rakunk bele, hogy ne legyen se puha, se kemény.
- Jól összedolgozzuk az egészet.
- Aztán kinyújtjuk. Ne legyen nagyon vékony, mert akkor kiszárad sülés közben.
- Pohárral karikát szaggattunk belőle, de vághatjuk négyzetekre is, ahogy jólesik.
- Forró olajban vagy zsírban aranybarnára sütjük.
- Sósan magában vagy ízesített tejföllel, édesen lekvárral tálalhatjuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt kép: Pálfalvi Erzsébet