Otthon készült

Biztonsággal fogyaszthatók a Tisza-tóból kifogott halak

Nehézfémek tekintetében élelmiszerbiztonsági szempontból semmi veszélyt nem jelentenek.

A Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. tevékenységét figyelemmel követők tudják, hogy a társaság célul tűzte ki a csukákat sújtó petefészek-degeneráció okának feltárását. Az évek során genetikai, bakteriológiai, virológiai, és szövettani vizsgálatokra is sor került, ám a jelenség eredetére még nem derült fény. Nemrég új vizsgálat ért véget, ami nem adott választ a kérdésre, azonban egy másikat megválaszolt, írja a Tisza-tavi Sporthorgász.

Jól harapnak a Tisza-tó csúcsragadozói
Jól harapnak a ragadozók a tó minden részében.

VIZSGÁLAT

Tavaly a Tisza-tavi csukák kopoltyújából, izomszövetéből, májából és szaporítószerveiből gyűjtöttek szövetmintákat azért, hogy közelebb kerüljenek az állományt érintő szaporodási probléma megoldásához. A mintákat a Debreceni Egyetem Hidrobiológia Tanszékének munkatársai vizsgálták meg. A vizsgálat azt derítette ki, hogy az egyes szövetekben mennyi nehézfém halmozódott fel, ezek ugyanis hatással lehetnek az állat szervrendszereinek fejlődésére, működésére.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

EREDMÉNYEK

Az eredmények szerint a csukák szövettípusaiban nem mutatható ki olyan nehézfém-felhalmozódás, ami megközelítené az egészségügyi határértéket. Több esetben a kimutathatóság határát sem érte el az adott fém koncentrációja. Kijelenthető tehát, hogy a csukák szaporodását befolyásoló rendellenesség nem nehézfém-eredetű. Ez alapján arra is következtetnek, hogy a többi halfaj sem érintett nehézfém-szennyezéssel.

A csuka ugyanis csúcsragadozó, így az ő testében halmozódhatnak fel a legnagyobb mértékben a különböző méreganyagok, nehézfémek. Ha tehát a csuka „tiszta”, akkor az általa fogyasztott egyéb halfajok is azok.

Hatalmas csukát fogott Erdei Zsolt Maconkán
Horgászatban is sikeres az egykori profi ökölvívó világbajnok.

Habár az eredeti, szaporodással kapcsolatos kérdésre nem kaptak választ, a megoldáshoz közelebb kerültek, ugyanis sikerült tovább szűkíteni a lehetséges okok körét.

AZ ELEMZÉS FONTOS HOZADÉKA

Ezenkívül akad egy rendkívül fontos hozadéka a lefolytatott elemzésnek. Az utóbbi években egyre inkább középpontba került a környezetszennyezés olyan vonatkozásban, ami az emberi egészségre is közvetlenül vagy közvetve hat. Gondoljunk csak a mikroműanyagok témakörére. A fenti eredmények alapján egyértelműen látszik, hogy a Tisza-tavi halak fogyasztásaa nehézfémek tekintetében élelmiszerbiztonsági szempontból semmi veszélyt nem jelent.

A halételek kedvelőinek tehát nyugodt szívvel kívánhatunk jó étvágyat.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Lenyűgöző látvány a felhők alól a Tisza-tó
Most éppen nyári pompájában mutatja magát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik