Otthon készült

Hétköznapi vacsorák sztárjai: darált húsos lapcsánka és sajtos krumplibaba

Ez a két fogás ízletes és tartalmas vacsora lehet minden krumplikedvelőnek.

A lapcsánka (tócsni, krumplibaba, lapotya, röszti vagy épp lepcsánka) reszelt nyers krumplival és liszttel készült, bő zsírban, vagy olajban sült népi étel. Feltételezések szerint a tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni elnevezés, ami Magyarországon a lapcsánka a legelterjedtebb kifejezés erre az egyszerű, de annál finomabb krumplis ételre. Az alaprecept olcsó, de a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni. Ezúttal két nagyon finom, töltött receptet találtunk a közösségi oldalon.

Fotó: Facebook/Ildikó Talabos

1. Talabos Ildikó receptje: darált hússal töltött lapcsánka

Lapcsánka alaptészta:

  • 1 kg krumpli
  • 2 db tojás
  • 4-5 evőkanál liszt
  • 4-5 gerezd fokhagyma lereszelve (elmaradhat)
  • bors
  • petrezselyem (elmaradhat)
  • olaj bőséggel a sütéshez

Darált húsos töltelék:

  • 30-40 dkg darált hús
  • bors
  • reszelt vöröshagyma

Elkészítése:

  • Lereszeljük a nyers krumplit a legnagyobb lyukú reszelőn.
  • Hozzáadjuk a tojásokat, fűszerezzük.
  • Annyi liszttel keverjük össze, hogy kicsit sűrűbb palacsintatésztaszerű masszát kapjunk.
  • A kézzel lelapogatott evőkanálnyi massza közepébe teszünk diónyit a befűszerezett húsból, lelapogatjuk, majd betakarjuk ugyanannyi tésztával.
  • Bő olajban aranybarnára kisütjük, közben kétszer-háromszor is átforgatjuk, hogy a hús is alaposan átsüljön. A nem túl forró olajba kanállal beleszaggatjuk a masszát, kicsit ellapogatjuk, és mindkét oldalát pirosra sütjük mintegy 5-5 perc alatt.
Fotó: Facebook/Valéria Reisingerová

2. Valéria Reisingerová receptje: sajttal töltött krumplibaba

A krumplibaba tészta alapreceptje ugyanaz, mint a lapcsánkáé fent.

Elkészítése:

  • Tegyünk egy kanál tésztamasszát az előzőleg kiolajozott talkedlisütőbe (ennek híján készítsük el a szokásos módom a babát).
  • Nyomjunk a közepébe egy darabka fehér penészes sajtot.
  • Takarjuk be tésztával, és süssük aranybarnára mindkét oldalát megforgatva.
  • Időnként ismételjük meg az olajozást.

Jó étvágyat kívánunk!

Kiemelt kép: Facebook/Valéria Reisingerová

Testnek és léleknek is kiválóak a medvehagymás receptek
A növényt egyre többen szeretik és készítenek belőle különlegességeket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik