Akár vacsorára, akár reggelire készítjük, nem fogunk vele mellé. A gyerekek és a felnőttek egyaránt nagyon fogják szeretni ezt a vajpuha, házi finomságot, ami langyosan fogyasztva a legjobb, mert a benne lévő sajt szétolvad a szánkban, utánozhatatlan ízélményt adva.
Hozzávalók 15 nagyobb zsemléhez:
- 200 ml langyos tej
- 200 ml langyos víz
- 200 ml olaj
- 90 dkg finomliszt
- 1 csomag friss élesztő (5 dkg)
- egy teáskanál só
- egy evőkanál cukor
- a töltelékhez sajt és kolbász ízlés szerint (bármilyen fajta jó, reszelve, darabolva)
Elkészítése:
- Öntsük a langyos tejet és vizet egy dagasztótálba, adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson 10 perc alatt.
- Tegyük hozzá az olajat, majd a lisztet, folyamatosan adagolva, és kezdjük el összekeverni, dagasztani. A sóról se feledkezzünk meg.
- Dagasszuk össze jó alaposan (kézzel vagy géppel egyaránt lehet).
- A tésztánk lágy lesz, ne ijedjünk meg. Takarjuk le, és hagyjuk 50 percig kelni meleg helyen.
- Közben felkockázhatjuk a kolbászt, lereszelhetjük durvára a sajtot.
- Miután jó alaposan megdagadt, megkelt a tészta, borítsuk ki egy nyújtódeszkára, és tépjünk le belőle zsömlényi darabokat.
- A kezünkkel lapogassuk ki, úgy nagyobb tenyérnyire, ha kell, olajozzuk be a kezünket hozzá, de lisztet már ne használjunk.
- A kilapogatott tésztára halmozzuk rá az előzetesen lereszelt sajtot és feldarabolt kolbászt, majd fogjuk össze, és gömbölyítsük zsemlévé. Ahol összefogtuk, elegyengettük, az a része kerül majd alulra a tepsin.
- Letakarva hagyjuk kelni további 15 percig őket.
- Közben melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
- Kenjük be a zsemlék tetejét tojássárgájával. Megszórhatjuk őket különböző magvakkal is.
- 30 percig süssük, majd élvezzük a meleg, vajpuha finomságot.
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt kép: Dubóczky Krisztina