Ebből a mennyei süteményből érdemes rögtön dupla adagot készíteni, olyan hamar elfogy. Az egész család rá fog járni, miután megkóstolták, ezt garantáljuk! Épp ezért a receptben már dupla mennyiséget adunk meg, hogy az arányok számolgatása ne legyen gond, csak a sütésre koncentráljon szívvel-lélekkel a hobbicukrász, aki elkészíti otthon. Nem a leggyorsabb édesség, de duplán megtérül a ráfordított idő, az egész családnak örömet szerezhetünk vele.
Hozzávalók
A linzertésztához:
- 28 dkg vaj
- 28 dkg liszt
- 18 dkg darált dió
- 14 dkg porcukor
- csipet só
A töltelékhez:
- 20 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 10 dkg jó minőségű étcsoki
- 0,5 dl rum
- 12 dkg ribizlilekvár
A bevonathoz:
- 20 dkg étcsoki
- 5 dkg tejcsoki
- 10 dkg vaj
Elkészítése
- A tésztához a hideg lisztet a vajjal, dióval, csipetnyi sóval összegyúrjuk. Darálás előtt kicsit megpiríthatjuk a diót száraz serpenyőben, sokkal finomabb lesz vele a sütink.
- A kész tésztát folpackba csomagolva két órára betesszük pihenni a hűtőbe.
- A krémhez felhabosítjuk a szobahőmérsékletű vajat, majd hozzákeverjük a porcukort, azzal is habosra keverjük. Hozzáadjuk a rumot és az olvasztott csokoládét, és krémesre kavarjuk az egészet.
- A két óra leteltével kinyújtjuk 3-4 milliméteresre a linzertésztát, majd kör alakúra szaggatjuk.
- 200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük a linzerkarikát.
- Közben felolvasztjuk az étcsokoládét a tejcsokoládéval és a vajjal.
- Miután kihűlt, megkenjük a ribizlilekvárral, majd vajkrémet kenünk rá, vagy dresszírzsákból is rányomhatjuk.
- A tetejére illesztünk egy üres sütikarikát, majd belemártjuk az olvasztott csokoládéba, vagy rákenjük, folyatjuk a krémet, állagától függően. Az ízén nem fog rontani, ha nem folyós a tetejére szánt olvasztott csokoládé.
- Miután elkészítettük a mennyei islereket, hagyjuk őket megszáradni.
- Ezután betehetjük sütis dobozba, alufóliával elválasztva őket egymástól. De ha nem dugjuk el jól a család elől, nem ér meg sok napot.
Jó étvágyat!
Kiemelt kép: Deákné Gál Gabriella