Ennek a sütinek annyira egyszerű az elkészítése, hogy lazán lekörözi a lusta asszony rétesét, pedig az sem a macerásságáról híresült el!
A család édesszájú férfitagjai azonban felfedeztek egy nagy hibát is a ropogós finomsággal kapcsolatban: bármekkora mennyiség is kevés belőle, mert pillanatok alatt elfogy!
Érdemes kipróbálni, mert alig öt perc alatt összedobható, és negyven perc alatt készre is sül. Bármilyen leveses gyümölccsel elkészíthető, mi most a bogyós változatot mutatjuk be lépésről lépésre.
Hozzávalók
- 3 dl liszt
- 3 dl cukor
- 3 dl gríz
- 1 dl kókuszreszelék (elhagyható)
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kg friss bogyós gyümölcs vegyesen vagy ízlés szerint bármelyik (szeder, eper, ribizli, szamóca, málna, áfonya) vagy 80 dkg fagyasztott vegyes erdei gyümölcs
- 20 dkg vaj
- egy csipet só
- porcukor ízlés szerint
Fázisfotók
Elkészítése
- A sütőt melegítsük elő 180 Celsius fokra.
- Vajazzunk ki egy tepsit minimum 5 dkg vajjal bőségesen (margarin is megteszi).
- Keverjük össze alaposan a száraz hozzávalókat egy tálban (liszt, gríz, cukor, kókuszreszelék, vaníliás cukor, sütőpor).
- Készítsük elő a bogyós gyümölcsöket: mossuk meg, vagy vegyük elő a mélyhűtőből – fagyasztott állapotban használjuk fel!
- A kivajazott tepsire szórjuk rá a lisztes keverék harmadát.
- A lisztes keveréken oszlassuk el a gyümölcs felét. Ha nem szeretjük annyira savanykásan, szórjuk meg egyenletesen két-három kanál porcukorral.
- Újra lisztes keverék, rá a gyümölcsös réteg következik, végül a lisztes tésztaalapunk utolsó harmadával borítsuk be a sütit.
- Szórjunk a tetejére egyenletesen 15 dkg apróra szelt vajdarabkát.
- Mehet a sütőbe, és 40 perc múlva kész is a villámgyors, mennyei sütemény!
- Ha úgy szeretjük, megszórhatjuk porcukorral a tetejét. Melegen és hidegen is nagyon finom!
Extra tipp
Nagyon finom reszelt almából is. Hámozzunk meg 1 kg savanykás almát, jonatánt vagy idaredet, majd keverjük össze egy evőkanál fahéjjal és két-három evőkanál cukorral. Fontos, hogy ne nyomkodjuk ki! Az elkészítése megegyezik a fent leírt változattal.
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt kép: Dubóczky Krisztina