Kecskeméten kóstoltuk a Fekete Gólya Étteremben ezt az alföldi eredetű, különleges csengésű finomságot. A mákos lütyünek elsőre furcsán hangzik a neve, de érdemes elkészíteni, mert hamar elkészül, a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá, és minden mákot szerető családtag imádni fogja!
Hozzávalók
- 50 dkg szikkadt kalács
- 10 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 3 tojássárgája
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál vaníliesszencia vagy két csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 4 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- opcionálisan vaníliafagylalt vagy jégkrém
Elkészítése
- Először készítsük el a vaníliasodót. Ehhez a tojássárgákat, az evőkanál lisztet (helyette használhatunk vanília ízű pudingport is), a 3 evőkanál cukrot, a sót és a vaníliaesszencia felét vagy az egyik csomag vaníliás cukrot csomómentesre keverjük.
- Az 5 dl tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a tojásos részt, és kevergetve besűrítjük. Ezután langyosra hűtjük.
- A locsoláshoz való 4 dl tejet csak annyira melegítjük fel, hogy az egy evőkanál cukor feloldódjon benne, majd hozzáadjuk a maradék vaníliát is.
- Egy nagyobb tálba tépkedünk a kalácsból, meglocsoljuk a vaníliás tejjel, majd a sodóval, megszórjuk a reszelt citromhéjjal elkevert mákkal. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg az összes hozzávaló el nem fogy.
- Egy-két órát hideg helyen állni hagyjuk, majd két evőkanállal ügyesen gombócokat, vagy ahhoz hasonló “tojásokat” formázunk belőle.
- Egy gombóc vaníliafagylalttal tálaljuk (ha van otthon, de enélkül is mennyei!).
- Meglocsolhatjuk mézzel, megszórhatjuk reszelt narancshéjjal is, de néhány szem durvára vágott, pörkölt dióbél is fokozza az ízélményt!
- Díszítésül porcukros darált mákkal is megszórhatjuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt kép: Dubóczky Krisztina