Otthon készült

Forró csoki? 5 ok, amiért érdemes fogyasztani

A forró csokit a 16-19. században gyógyszerként tartották számon. Bár manapság ez már nem jellemző, mégis vannak egészségügyi előnyei a fogyasztásának.

Ó, azok az okos maják. Amikor nem azzal voltak elfoglalva, hogy bonyolult csillagászati ​​rendszereket fejtsenek meg, vagy épp nem a hódítók támadását verték vissza, véletlenül kitalálták, mennyire jó volna a csokoládét kortyolgatni.

Bár a mezoamerikai változat fűszeres ital volt, amit hidegen fogyasztottak, mégis nekik köszönhetjük,  hogy ilyen vagy olyan formában évezredek óta ihatjuk a kakaós főzetet.

Az elixír édesített, meleg változatát a spanyol felfedezők honosították meg Európában a XVI. században. Bár a kezdetben határon belül tartották, és csak később indult az ital hódító útjára.

Kapcsolódó
5 toplistás forró csokoládé ínyenceknek és kevésbé ínyenceknek
Egy kedvenc ital, aminek számtalan fűszerezését és ízesítésének titkait kutatjuk, mutatjuk.

Ennek a népszerű, téli italnak számos jótékony tulajdonsága van

Nemcsak melegen tart, ami segít megőrizni az általános egészségi állapotot, de antioxidánsokat is tartalmaz, ami segít megelőzni az időskori szívbetegséget és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

A forró csokit a 16-19. században gyógyszerként tartották számon. Bár manapság ez már nem jellemző, mégis vannak egészségügyi előnyei a fogyasztásának.

Unsplash

1. Fokozza az agy teljesítményét

A csokoládé növeli a véráramlást, emiatt több oxigén jut az agyba, javulhat a memória. Ugyanez a megnövekedett véráramlás az oka annak is, hogy egyes tanulmányok szerint napi két csésze elfogyasztása segíthet az Alzheimer-kór kialakulásában.

Az agy különböző területeinek több energiára van szükségük feladataik elvégzéséhez, amit a nagyobb véráramlás biztosít, ez pedig fontos szerepet játszhat az Alzheimer-kór esetében.

2. Vérnyomáscsökkentő

A forró csokoládé jót tesz az artériáknak. A flavonoidok csökkentik a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkentik a vérnyomást és javítják az erek állapotát. Azonban csak mértékkel fogyaszthatjuk a benne lévő cukor miatt.

Ne legyen a napi adag 2 pohárnál több.

3. Tartalmaz antioxidánsokat

Az antioxidánsok szerepe a szabad gyökök hatástalanítása, amelyek leginkább a daganatos betegségekért, az érelmeszesedésért, a kardiovaszkuláris problémákért és az öregedésért tehetők felelőssé. Tehát ezek az antioxidánsok nagyban hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez.

Kutatások szerint a csokiban ugyanannyi antioxidáns van, mint a teában és a borban, sőt a forró csokinál előbb szabadulnak fel a melegítés miatt.

4. Fokozza a hangulatot

A forró csoki felveszi a harcot a stressz, szorongás és depresszió ellen. Nem csak finom íze van, hanem pozitív hatása is van az agyra.

Fogyasztásával felszabadul az endorfin, ami javítja a hangulatot, az energiát fokozza a koffein, és  a forró csoki pihentet is, mivel triptofánt is tartalmaz.

Ugye te is észrevetted, hogy nyugodtabb és boldogabb leszel egy bögre csokitól?

5. A forró csoki a fogyásban is segíthet

Egy csésze alacsony kalóriatartalmú forró csokoládé segít megelőzni, hogy nagy kalóriatartalmú és a cukros élelmiszerek után vágyakozzunk, és olyanokat együnk, mint például a fánk vagy a sütemények.

Édességre vágysz? Inkább igyál forró csokit! Így a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad.

A legegészségesebb forró csoki titka, hogy elkészítésénél használjunk cukrozatlan kakaóport vagy 85 százalékos étcsokoládét.

Alacsonyabb zsírtartalmú változat esetén növényi tej használható. Édesíteni ízlés szerint lehet olyan természetes édesítőszerekkel, mint a méz és a tiszta juharszirup, de ezekkel sem kell túlzásba esni.

Kapcsolódó
Igazi boldogságbomba a vörösboros forró csoki
Ha egyszer megkóstolod, egész télen rá sem akarsz majd nézni a teára.
Olvasói sztorik