Ennek a tésztának az a különlegessége, hogy másnap sem szárad ki, puha marad. Nyilván melegen, frissen a legjobb, de hidegen is igen finom, gulyásleveshez kiváltképp.
Egyszerű és gyorsan elkészíthető recept.
Szezámmagos falatkák
A tésztához:
- 80 dkg finomliszt
- 1 csapott evőkanál só
- 1,5 dl olaj vagy 3 evőkanál zsír
- 0,5 liter tej
- 5 dkg élesztő
- kevés cukor az élesztőhöz
A töltelékhez:
- 25 dkg margarin
- 3 tojás sárgája
- só
A tetejére:
- 1 tojás sárgája
- 1 teáskanál tej, tejszín vagy tejföl
- szezámmag vagy köménymag tetszés szerint
- A hozzávalókból a langyos tejben felfuttatott élesztővel puha tésztát gyúrunk.
- Négy cipót csinálunk, és egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk őket, körülbelül 30 x 40 cm nagyságúra.
- A töltelékhez a margarint kikeverjük a tojások sárgájával és a sóval.
- Gondolatban osszuk négy felé a krémet, ezzel fogjuk megkenni a tésztákat. A megkent tésztát feltekerjük, mint a bejglit és a kést 45 fokos szögben tartva háromszög alakokat vágunk.
- Tepsibe rakosgatjuk őket, nem túl közel egymáshoz, mert megdagadnak. A tepsit érdemes sütőpapírral kibélelni, mert a margarinos töltelék kifolyhat.
- Lekenjük a tojás sárgájával, amibe belekeverünk egy kicsi tejet, tejszínt vagy tejfölt.
- A tetejét megsózzuk és megszórjuk szezámmaggal vagy köménymaggal.
- A tepsiben hagyjuk jó fél órát kelni és mehet is a sütőbe, amit előzőleg jól felmelegítettünk.
Ha alacsony hőfokon sütjük, akkor nagyon eldeformálódik a tészta. A 190 fokos alsó sütés az ideális, 25 perc alatt szép aranysárgára sütjük.