Otthon készült

Csigatojásból készül kaviár Nógrádban

pixabay
pixabay
Önmagában is csemege, de kitűnő kísérője halaknak, húsoknak, sőt desszerteknek is.

A Nógrád megyei Bátonyterenye egyik kis utcájának üzemében olyan gasztrokuriózum szakszerű feldolgozásával foglalkoznak, amely Európa-szerte is egyedülálló. Kékesi Attila szabadalomvédett tartósítási eljárásának köszönhetően, a nógrádi városból só nélkül, az eredeti ízt megőrizve kerül csigakaviár a hazai és a külföldi piacra egyaránt, írta a Nool.

A nógrádi feltaláló az 1990-es években kezdett el ötletelni a csigakaviár tartósítási eljárásán, amelyet aztán 2005-ben tökéletesített, és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szabadalom védetté nyilvánította a módszert.

csaviar.hu

A feldolgozandó éticsiga – Helix aspersa maxima – nyers tojásait külföldi tenyészetekből szállítják az üzembe.

A beltéri tenyészetek esetében az állatoknak 95 százalékos páratartalomra van szükségük, 18–22 Celsius-fokos hőmérséklet mellett. A tojatópohárba sterilizált földet és homokot vegyítenek, amelybe a megtermékenyült állatok mintegy 80–120 darab friss tojást raknak le

– mondta a portálnak Kékesi Attila.

A csigatojásokat az üzem munkatársai alaposan letisztogatják, miközben az ötvengrammos üvegeket is sterilizálják. Egy ilyen kicsi üveg megtöltéséhez akár száz csigának a tojását kell összeszedni.

A laborba már a megtisztított tojások érkeznek, ahol egyesével átválogatják őket. Utána a vákuumzárasan csomagolt csigatojások a pasztörizálóba kerülnek, ahol az üvegeket víz lepi el és 75 Celsius-fokon hozzávetőleg két órán át főzik, majd egy nap múlva újra megismétlik a folyamatot.

Ezzel az eljárással képesek megtartani a csigatojások természetes ízösszetevőit úgy, hogy a termék tartósságát a piacon a leghosszabb ideig – akár egy évig – is megőrzi.

Az erdei frissességet megidéző csigakaviár önmagában is csemege, de kitűnő kísérője halaknak, húsoknak, sőt desszerteknek is

– nyilatkozta a feltaláló.

Kapcsolódó
8 tipp, hogyan óvjuk kertünket a falánk meztelencsigáktól
Gyakorlatilag minden lágyszárú növényben kárt tesznek, de egy kis odafigyeléssel távol tarthatjuk őket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik