Otthon készült

Fesztivállal népszerűsítik a szegedi papucsot

Youtube.com
Youtube.com
Több mint ötszáz éves már a páratlan lábbeli.

Idén újra megrendezik a szegedi papucs napját. Június 26-án, szombaton kora délután a Móra Ferenc Múzeumtól 13 szegedi és Szeged környéki tánccsoport százhúsz tagjának felvonulásával kezdődik a rendezvény, melynek célja népszerűsíteni a több mint ötszáz éves, páratlan lábbelit, tájékoztatta a Szegedi Papucsért Alapítvány az MTI-t.

Kapcsolódó
Újragondolják a szegedi papucsot
A mindenki számára nyitott pályázatra május 25-ig várják a terveket.

szegedi papucs ötszáz éves története a hódoltság korára vezethető vissza. A könnyű, tetszetős viseletre komoly kereslet volt a Dél-Alföldön, majd a Szabadtéri Játékok indulásával, a hazai turizmus fellendülésével a két háború között indult el a szegedi papucs másodvirágzása. 2018-ban felvették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe. A neves papucsot nem csak egyedisége miatt nevezik páratlannak, hanem azért is, mert egy-egy méret egyazon kaptafán készül, és a taposásával válik jobb-, illetőleg ballábassá.

1922-ben lett önálló a papucsos mesterség, amikor négy jeles szegedi mester – az akkor aktívan dolgozó több mint negyvenből – Ménösi Lajos, Nagy Mátyás, Ótott János, Tuksa Gyula “készítményeit” az akkori kereskedelmi miniszternek személyesen mutatta be, aki “mélyen megilletődve” az önállósághoz hozzá is járult.

Youtube.com

Az önálló műhelyek 1951-ben a papucsos szövetkezet megalakulásával szinte megszűntek. A varrott, kifordított egylábas papucsok készítésének legendás mestere, Rátkai Sándor 2011-ben 98 éves korában hunyt el.

A rendezvényen számos program mellett kihirdetik az alapítvány, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza által a szegedi papucs készítésének újragondolására kiírt pályázat eredményeit. A legjobb pályamunkák és díjazott alkotások bekerültek a legújabb papucs kiállítás anyagába, melyen több mester munkái láthatóak lesznek.

Youtube.com

A rendezvényhez szabadtéri vásár és az okleveles papucshímzők mesterségbemutatói kapcsolódnak, valamint a papucshoz kötődő pipacsos népművészeti és kézműves termékek is vásárolhatóak. Az Agóra előadótermében konferenciát tartanak, melyen szó lesz a szegedi papucs imidzskampányáról, a lábbeli történetét vizsgáló kutatásokról és bemutatják az Így készül a szegedi papucs című filmet is.

Kapcsolódó
Elhunyt a szegedi papucskészítés legendás mestere
1947-ben tett mestervizsgát, önálló műhelyét akkor kétszobás lakásának egyik helyiségében rendezte be.
Olvasói sztorik