A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén is megszervezte az Év Fagylaltja versenyt, melynek célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.
A döntőbe 20 csodás fagyi, mondhatni fagyiköltemény jutott, ezek különböző kategóriákban mérették meg magukat.
Az „I.” kategória a cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye volt, a „II.” kategória idei újdonságként az „Erdő-mező ízei” kategória a cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye, ahol olyan fagylaltok indulhattak, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek. A „C” kategória pedig az alapanyaggyártók, forgalmazók versenye volt. A kategóriákon kívül kiosztásra került számtalan különdíj is, például a közönségdíj.
Az erős mezőny egyik kiemelt fagylaltmestere, aki idén a legtöbb díjat kapta, Koncz Andrea. Ő érdemelte ki az Év Fagylaltja 2021 közönségdíját, a szakmai zsűri ezüstérmét, a Vadászati Világkiállítás “erdő- mező” kategóriájának második helyét, a régió kiváló fagylaltja elismerést, valamint egy különdíjat is elhozott.
Több mint 30 évvel ezelőtt kerültem kapcsolatba a fagyival, teljesen véletlenül. Nagyon megtetszett, így fagylaltkészítéssel foglalkoztam 7 évig. Azután teljesen más irányba fordult az életem, de a fagyi iránti szeretet megmaradt. Bíztam benne, hogy egyszer újra lesz majd lehetőségem fagylaltokat készíteni. Közben született két lányom, így egy kicsit más szemüvegen keresztül kezdtem nézni a világot
– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére, hozzűfűzve. a másfajta szemüveg az egészséges életmód, egészséges ételek felé fordította a figyelmét, mint sok nőnek, aki édesanyává válik.
Amikor elkezdtem a fagyizóról álmodozni, terveket szövögetni, tudtam, hogy csak az egészséges, tiszta vonalra tudok jó szívvel igent mondani, így amikor megnyitottuk Gödöllőn a Sissit, csak a legmagasabb minőségű, tiszta alapanyagokat engedtem be. Ez ma sincs másként
– árulta el a fagylaltmester.
Amibe szükséges kizárólag állati tejszín, vaj, tej kerül. Nem használnak margarint, sem növényi tejszínt, van viszont tejmentes gyümölcsfagyi tele gyümölccsel a vegánoknak és tejfehérje érzékenyeknek.
Kolumbiai, perui csokoládé, madagaszkári vanília, piemonti mogyoró, szicíliai pisztácia, csak néhány finomság a kínálatból. És természetesen kapható a fagyizóban a közönségdíjas és ezüstérmes kategória helyezett Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal.
Ez a fagyi gyönyörű színével rögtön szemet szúr. Az áfonya képezi az alapját, amibe kecskesajtot keverünk. Az áfonyát először balzsamecettel, cukorral sütőben megsütjük, majd ehhez keverjük a kecskesajtot. Aki ismeri és szereti a kecskesajtot, azonnal érzi a kellemes ízét. Hozzá az áfonya friss gyümölcsös ízvilága nagyon harmonikus
– mutatta be a díjnyertes fagyit Andrea, majd mesélt másik díjazott fagylaltjáról is.
A Szelíd kender vad szederrel elnevezésű fagyink az Erdő-mező ízei kategóriában indult. Ennél a fagyinál sokat töprengtem, hogy mi lehet az a különleges alapanyag, ami erdei is, mezei is. Ekkor jött a kender. Napjainkban igazi nagyágyúnak tartják rendkívüli beltartalma és az egészségre gyakorolt hatása miatt. Ehhez azonban kellett még valami, ami egy kis savat is visz az egészbe a harmonikus ízhatás eléréséhez. Így került képbe a szeder, de hogy abban is legyen valami “vadság”, megbolondítottam egy kis levendulával
– mondta el a titkot a fagylaltmester, aki talán a legnagyobb elismerést, a közönség díját is magáénak tudhatja, hiszen idén a Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal volt a közönség nagy kedvence.
Számomra ez a legnagyobb elismerés. Nagyon fontos a szakmai zsűri véleménye, hiszen ők igazán kritikus szemmel nézik a fagyikat, de ami a legfontosabb, az a vendég véleménye. A vendégé, aki azért jön vissza nap nap után, évről évre, mert elégedett. Mert eltaláljuk az ízlését. Mert olyat talál, ami megszólítja. Igen, elmondhatom, hogy nekem ez a legnagyobb elismerés, amit kaphatok
– említette Andrea, aki terveiről is beszélt.
A Sissi jelenleg Gödöllőn várja a vendégeket, de a közeljövőben nyílik két új üzletünk. Egyik Budapest 16. kerületében, a másik pedig Balatonakarattyán. A továbbiakban is célom, hogy egyre több fogyasztót szolgáljunk ki minőségi fagyikkal. Szeretném egy kicsit átformálni az ízlést. Megmutatni miért és mitől jobb a valódi kézműves fagyi azoknál, amik csak annak vannak nevezve, de valójában aromáktól, adalékanyagoktól hemzsegő felfújt termékek. Szerencsére a vásárlók is egyre tudatosabbak, egyre többen követik ezt az irányt, de laikus fogyasztóként még mindig nagyon könnyű beleszaladni a minőségileg nem megfelelő termékekbe. Azon igyekszem, hogy ez megváltozzon
– mondta el Andrea, akinek ezúton is gratulálunk az elért nagyszerű helyezésekhez.