miteszikazorszag.hu
Otthon készült

Hamarosan kiderül, mi a magyarok kedvenc grillétele

Új fejezettel folytatódik a nagy gasztrofelmérés.

Divat lett a grillezés! Ma már nem kell hatalmas kert hozzá, akár az erkélyen is sütögethetünk – a biztonsági előírásokat betartva.

Kapcsolódó
A bográcsozás és a grillezés apró titkai
Tombol a bogrács- és a grillszezon. De vajon tudjuk-e, hogy melyek azok a praktikák, amikre figyelnünk kell, hogy az ételünk tökéletes legyen? Segítünk!

Grillezünk barátokkal, családdal, munkatársakkal, de akár kettesben a párunkkal is. Ám vajon mi kerül a grillrácsra? A húsok vagy a zöldségek hódítanak jobban, esetleg a gyümölcsök és a halak? Egy országos felmérés most az ország kedvenc grillételeit keresi.

A grillezés nem valami úri hóbort, esetleg újkeletű hagyomány. Nagyon is régi! Az étel nyílt lángon való sütése, azaz a grillezés ősibb, mint maga a modern ember.

A Homo erectus azzal vált ki az állatok sorából, hogy képes volt tüzet gyújtani és azt ellenőrzött módon használni. A grillezés, a nyílt tűzön sütés, a világon mindenhol ismert és elterjedt konyhai technológia. A Wikipédia szerint nagyjából 30 000 évvel ezelőtt fedezte fel az emberiség a faszénkészítés módját és ez teremtette meg a grillezésnek alapjait, amit ma már számtalan módon ki lehet próbálni.

Tamási Gábor

Új fejezettel folytatódik a nagy gasztrofelmérés

A magyaros kedvencek után a TOP10 hazai grillételt keresi a “Mit eszik az ország? – A nagy grillfelmérés” online kutatása.

Ma már különböző típusú grillkészülékek is segítenek, hogy sikeres legyen a grillparti. Könnyedén profivá válhatunk a rács mellett, és megmutathatjuk, milyen finom egy fűszeres lazac, egy jól megpirított marhaszelet vagy egy kalóriaszegény zöldségcsomag

– véli Ratkai Krisztina gasztro főszerkesztő, a Mit eszik az ország? kutatás megálmodója és elindítója.

A július 31-ig zajló kutatás résztvevői 60 közkedvelt grill fogás közül választhatják ki 10 kedvencüket a www.miteszikazorszag.hu oldalon, ahol táplálkozási tanácsok, grill receptek és számos gasztro tipp is várja a kerti sütögetés szerelmeseit. Sőt, a legjobb recepteket beküldők között értékes ajándékokat is kisorsolnak.

tamási gábor

Húsleves, bableves, rántott hús a kedvenc

Tavasszal, az első “Mit eszik az ország?” felmérés résztvevői a hazai konyhakultúrában régóta megtalálható 100 magyaros fogás közül választhatták ki tíz kedvencüket, illetve tetszés szerint bővíthették is a gasztro toplistát.

Az első helyre a húsleves került, a második helyezett a bableves lett, míg a rántott hús a harmadik helyen végzett az összesítésben. A tíz legkedvesebb étel között helyet kapott még a lecsó, a csirkepaprikás, a töltött káposzta, a brassói aprópecsenye, a halászlé és a gulyásleves is.

A top 10-es listát a palacsinta zárta. Nagy kérdés most az, hogy mik lesznek a kedvencek a grill fogások közül?

Kapcsolódó
Grillezz zölden! Zöldségek, amivel feldobhatod a grillpartit
Tippek és megfontolandó tanácsok a zöldségek grillezéséről.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!