Végéhez közeledik a mogyorószüret Balatonboglár és környékén. Az aszályos időjárás miatt közepes termést tudtak csak betakarítani, viszont a minőség kiváló. A balatoni mogyorót édesipari vállalatok vásárolják, csokoládék és krémek alapanyaga, írta a Sonline.
Kézi fújógéppel sorokba rendezik, majd összegereblyézik a termést és géppel felszippantják, amely különválogatja a leveleket és a port a mogyorótól.
Október elején kezdtük és a napokban végzünk a szürettel
– mondta a portálnak Gyenes Szilárd, aki 2,5 hektáron termeszt mogyorót, s családja már harminc éve foglalkozik ezzel.
Az aszály miatt közepes a termés, de szerencsére a tavaszi fagyok és a nyári jégesők elkerülték az ültetvényt.
Az apróbb szemeket vetni szállítják, például az autópályák mentén ültetik el.
Somogy megyében egyébként kéttucatnyi termesztő foglalkozik mogyoróval negyven hektáron. A legtöbben héjasan adják el a termést, egy-két termelő foglalkozik feldolgozással, például mogyoróolaj készítésével.