Otthon készült

Kiválasztották az ország legjobb menzaszakácsait

mti/illyés tibor
mti/illyés tibor
Négy fővárosi és nyolc vidéki csapat került a közétkeztetési szakácsverseny döntőjébe.

Lezárult a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2021-2022 elődöntő szakasza, így kiderült, melyik 12 közétkeztető csapat jutott tovább és vehet részt a tavaszi döntőben a SIRHA kiállításon, tájékoztatott a Nébih.

Kapcsolódó
Helyi termékekből készül az ökomenza Szarvason
Példaértékű kezdeményezés.

A Közétkeztetési Szakácsverseny 2021-2022 verseny a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös szervezésű szakmai eseménye.

Az idei megmérettetésre a „farsangi ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” készülhettek a csapatok.

A verseny célja többek között a hagyományos ízek megőrzése mellett az ételek modernizálása, a friss, hazai alapanyagok felhasználásának ösztönzése, a közétkeztetés népszerűsítése és minőségének javítása, fejlesztése.

A háromfordulós – selejtezőből, elődöntőkből és döntőből álló – versenyre 3+1 fős csapatok (1-1 irányító, szakács, segítő és tartalékos) nevezhettek, a csapattagok között legalább egy 35 év alatti közreműködővel.

Ez volt a versenymenü

A versenyzőknek egy magyar tájegység hagyományos farsangi ételeit kellett 3 fogásos, a közétkeztetésben is elkészíthető, felnőtteknek szánt menübe illeszteni, amely előételből vagy levesből, főételből és desszertből áll.

 

Ennek jegyében előírás volt a fánk készítése és sütőtököt felhasználása a menüben, a tiltott alapanyagok közé pedig az édesítőszer, az ízfokozó és az élelmiszer-színezék, valamint az ezek valamelyikét hozzáadott formában tartalmazó összetett alapanyag került.

 

Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag nettó beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 650 Ft‐ot.

A döntőbe jutott 12 csapat 2022. március 24-én, a budapesti SIRHA kiállításon mérheti össze a fazekak tartalmát. A tavaszi megmérettetés főzési sorrendjét sorsolással döntötték el.

Íme a döntőbe jutott csapatok

Kapcsolódó
Mindenkit lekörözött a biotermékekre alapozó bécsi iskolai menza
Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy helyi termelőktől vásároljanak és húsmentes ételeket is kínáljanak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik